Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prvi sastanak radne grupe koja će se u pregovorima sa Stelantisom baviti rešavanjem otvorenih pitanja u vezi sa statusom radnika za koje nema posla u toj fabrici u naredne dve godine, biće održan u četvrtak u 13 sati u Vladi Srbije, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu fabrike "Fijat Plastik".

Predstavnik tog sindikata Zoran Miljković je rekao da je radna grupa formirana na osnovu dogovora koji je postignut juče u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Kragujevcu.

Brnabić je najavila da će Radnu grupu sačinjavati predstavnici radnika, sindikata, kabineta premijerke i ministarstava rada i privrede kao i Razvojne agencije Srbije.

Kazala je da će radna grupa završiti rad do 18. juna kada će se znati kolika je finalna otpremnina, kao i broj radnika koji ne prihvataju Fijatove opcije, pa će biti pridodati već definisanom višku od 500 radnika.

Miljković je naveo da su članovi radne grupe četvorica predstavnika radnika i sindikata iz Kragujevca.

„Radna grupa će se baviti visinom otpremnine i rešavanjem statusa onih radnika koji se ne opredele za ponudu poslodavca, ne žele odlazak na rad u inostranstvo ili da uzmu otpremnine“, rekao je Miljković.

On je dodao da, po svemu sudeći, nema volje da se za radnike koji žele da ostanu u fabrici obezbedi „minimalac“ za plaćeno odsustvo dok ne počne proizvodnja novog električnog vozila, odnosno do 2024. godine.

Miljković je ukazao na to da je da premijerka juče obećala da niko od tih radnika neće ostati „na ulici“, pa otuda se očekuje da im se obezbedi drugi posao.

Prema najavi premijerke, Fijatovi radnici se prijavljuju za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Nemačkoj i Italiji, a prijavljivanje je oročeno do 15. juna.

Miljković je rekao da „prijavljivanje loše ide“, jer je problem dužina trajanja angažmana od dve godine i odvojenost radnika od porodica, ali i činjenica da se najvećem broju radnika nudi posao u Slovačkoj, u fabrici automobila u Trnavi.

Prema njegovim rečima, na osnovu iskustva radnika koji su tamo već bili na tromesečnom radu, uslovi su loši.

„Radi se 25 dana mesečno, prekovremeno, svaka druga subota je radna. Uslovi su loši, sama fabrika nije u klasi fabrike u Kragujevcu, već dva, tri mesta niže“, rekao je Miljković.

Dodao je da su zbog toga mnogi tamošnji radnici otišli iz fabrike, pa se zbog nedostatka radne snage angažuju Srbi i Rumuni.

Prema rečima Miljkovića, visoki su i troškovi smeštaja i ishrane u Trnavi, na koje ode polovina plate, odnosno 400 evra.

BONUS VIDEO – Brnabić se sastala sa radnicima Fijata u Kragujevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar