Foto: N1

U Samostalnom sindikatu Fijatove fabrike (FCA) u Kragujevcu su rekli da nemaju potvrdu informacije da je radnicima iz Kragujevca, oji su radno angažovani u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj, najavljen smenski rad od po 12 časova, počev od 1. januara 2023. Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da je o tome saznao iz medija.

Kako je juče javio dopisnik N1, pozivajući se na anonimni izvor, više od 100 radnika iz kragujevačkih hala Fijata, koji se nalaze na dvogodišnjem radu u pogonima svetske auto alijanse Stelantis u Trnavi, u Slovačkoj, obavešteni su od šefova da će od 1. januara 2023. raditi od ponedeljka do četvrtka u smenama po 12 časova, a da petkom pogoni staju.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata fabrike Fijat u Kragujevcu, formalno gledano ovi radnici su tokom angažovanja u Slovačkoj „nevidljivi“ za fabriku u Kragujevcu, jer imaju saglasnost poslodavca za dvogodišnje neplaćeno odsustvo.

Dodao je da oni „ne postoje“ ni za domaće tržište rada, a ne plaćaju ni članarinu fabričkom sindikatu.

„Oni se naravno nisu svojom voljom našli u takvom sistemu i zato ih nećemo ostaviti bez podrške. Najpre ćemo stupiti u kontakt sa njima da vidimo kakva je tačno informacija iz fabrike u Slovačkoj“, rekao je Đorđević.

On je naveo da je prva grupa radnika koja je otišla u Slovačku, po sistemu „tri plus jedan“, već odradila prva tri meseca, a iskoristila je i dolazak kući na mesec dana.

Ceo tekst možete da pročitate na sajtu N1

BONUS VIDEO: Izjava radnika Fijata na protestu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar