Foto:Predrag Petrović

U fabrici "’Fiat Plastik"’ u Kragujevcu, koja je najavila da će 17. februara u potpunosti obustaviti proizvodnju, do toga ipak neće doći, saznaje Nova. rs. Razlog je u tome, što je Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) opozvao svoje radnike, pa je u fabrici automobila sutra neradni dan. U sindikatu "Plastika" za naš portal objašnjavaju da će proizvodnju obustaviti prvog dana kada zaposleni u FCA budu pozvani na posao.

„Ovo je klasično ispipavanje naše odluke o generalnom štrajku“,  kaže za Nova.rs Zoran Miljković zamenik predsednika Samostalnog sinikata „Fiat Plastika“, dodajući da će sutra u šest sati početi generalni štrajk, ali da će totalnu obustavu „aktivirati“ kada bude startovala proizvodnja automobila u FCA.

„Nama je cilj da zaustavimo Fijatovu proizvodnju, jer jedino tako možemo da ukažemo menadžmentu na svu ozbiljnost situacije u koju su nas doveli smanjenjem regresa“,  kategoričan je Miljković.

Podsetimo, zaposleni u „Fiat Plastiku“ od 12. januara su u jednočasovnom štrajku upozorenja, jer im je poslodavac jednostrano izmenio Pravilnik o radu kojim se zaposlenima, od početka 2021.godine značajno umanjuju prinadležnosti, a najviše regres, koji je smanjen za više od 50 odsto.

Prethodno je sindikat odbio da potpiše i Kolektivni ugovor kojim se zaposlenima, kako tvrde za naš portal, zabranjuje pravo na štrajk.

Zaposleni u „Fiat Plastiku“, u svojim štrajkačkim zahtevima traže da im se iznos regresa vrati na nivo koji je važio do 1. januara ove godine, navodeći da je to „crvena linija“ preko koje ne mogu da pređu.

U međuvremenu je došlo i do pregovora sa menadžmentom Fiat-a, u kojima su ispunjeni „sporedni“ zahtevi, ali osnovni, koji se odnosi na isplatu regresa, menadžment nije ispunio.

U Samostalnom sindikatu sestrinske Fiatove fabrike „Fiat Plastik“, koja za model 500L proizvodi plastične branike, za naš portal tvrde da je menadžment „otkazao“ početak proizvodnje automobila u FCA koji je bio zakazan upravo za 17. februar, kako bi osujetili početak generalnog štrajka.

Foto:Predrag Petrović

Nova.rs je u razgovoru sa zaposlenima došao do saznanja da je prvi radni dan posle Dana državnosti trebalo da bude 17. februar, ali su zaposleni dobili poruku da će biti na „lej ofu“, bez preciznog navođenja datuma kada će početi proizvodnja.

Odgovor smo potražili i u reprezentativnom sindikatu FCA, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili informacije kada će biti pokrenuta proizvodnja i koliko najavljeni štrajk „Fiat Plastika“ ugrožava plan proizvodnje u FCA.

Podsetimo, tokom prošle nedelje u Fijatovoj fabrici povremeno je bila prekidana montaža automobila zbog nedostatka plastičnih branika, jer je „na naplatu došla“ jednočasovna obustava rada u „Fiat Plastiku“, koja je na snazi od 12. januara.

Od početka februara, u Fijatu je bilo samo pet radnih dana, a ostalo vreme radnici su proveli na takozvanom prinudnom odmoru (lej ofu) za koji im se isplaćuje nadoknada od 65 odsto osnovne plate.

Fabrika automobila u Kragujevcu dnevno proizvede oko 200 vozila Fiat 500L, a sva vozila koja silaze sa montažnih traka unapred su naručena, pa se shodno broju poručenih vozila i organizuje proizvodnja.

U sindikatu „Fiat Plastika“ za naš portal navode da će dolaziti na posao i u danima kada FCA ne radi, ali da za to vreme neće proizvoditi branike za 500L, već kako kažu „imaju druge stvari da rade“, a totalnu obustavu aktiviraće prvog dana kada njihove kolege iz glavne Fijatove fabrike budu pozvane na posao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar