Foto:Predrag Petrović

Ključni zahtev Štrajkačkog odbora kompanije "Fiat Plastic" za vraćanje regresa na nivo koji je važio do 1. januara, menadžement "Fijat Krajsler Automobili Srbija" (FCA) tokom pregovora nije ispunio, pa u toj sestrinskoj Fijatovoj firmi, od 17. februara najavljuju totalnu obustavu proizvodnje. Predstavnici Samostalnog sindikata, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine, izjavili su da će totalnom obustavom proizvodnje branika u "Plastiku", stati i kompletna proizvodnja modela 500L u Kragujevcu.

Prvobitnu odluku da generalni štrajk „startuje“ 11. februara, Samostalni sindikat je „iz taktičkih razloga“ odložio za nedelju dana i tako dao još jednu šansu poslodavcu da pregovaraju oko uslova koji su i doveli do štrajka upozorenja koji traje od 12. januara.

Predstavnici sindikata su gostujući na RTV-u pozvali poslodavce da povuku odluku o smanjenju regresa koji je od 1. januara umanjen za više od 50 odsto, navodeći da je to „crvena linija“ preko koje neće preći.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković izjavio je da su umanjenjem regresa mesečne zarade zaposlenih u „Fiat Plastiku“ manje za oko 15.000 dinara, čime se plata, kako je rekao, „približava granici minimalca“.

Foto:Predrag Petrović

„To vređa naše dostojanstvo i na takve uslove ne želimo da pristajemo. Ne tražimo mi nikakvo povećanje plata ni bolje uslove za rad, već samo da nam se vrati ono što nam je oduzeto, odnosno da nam se zarade vrate na nivo od pre 1. januara“, kategoričan je bio Miljković.

On je upozorio da će generalna obustava proizvodnje plastičnih branika u „Plastiku“, neminovno dovesti i do totalnog prekida montaže modela 500L u FCA, pojašnjavajući da u toj fabrici nema zaliha, te da će proizvodnja stati „u roku od dva, do tri sata“.

Predstavnici sindikata su istakli da Fiat posluje „u plusu“ i da „ima mesta da im se ne dira regres“, navodeći da se Fiatovo pozitivno poslovanje vidi i u APR-u.

„To je toliko smešan novac za Fiat, pogotovo za nas 90 radnika. To je za svetskog giganta neosetno, a nama znači mnogo, znači nam golu egzistenciju“, pojasnio je Miljković, dodajući da je godišnji iznos regresa oko 500 evra po radniku, te da se taj novac isplaćuje u 12 mesečnih rata.

Sindikalci su podsetili i da je FCA, kao i „Fiat Plastik“ korisnik „svih mogućih državnih subvencija“ od, kako su rekli, 10.000 evra po jednom zaposlenom, do pet minimalaca tokom prošle godine, koje je država uplatila zbog pandemije koronavirsa.

Foto:Predrag Petrović

 

Zaposleni u „Fiat plastiku“, 12. januara započeli su jednočasovni štrajk upozorenja, zbog jednostrano izmenjenog Pravilnika o radu, kojim im se umanjuje regres za 50 odsto i druge prinadležnosti.

Tokom pregovora sa menadžmentom, ispunjeni su zahtevi radnika  da naknade za minuli rad i plaćeno odsustvo budu izjednačene sa radnicima FCA, ali ne i vraćanje regresa, koji je bio ključni zahtev.

Inače, Samostalni sindikat u „Plastiku“ 2017. godine odbio je da potpiše Kolektivni ugovor kojim se, kako tvrde, zaposlenima zabranjuje pravo na štrajk. Tada je, objašnjavaju oni, usvojen Pravilnik o radu kao „kompromisno rešenje“, da bi ga poslodavac, krajem prošle godine, jednostrano izmenio i umanjio ranije važeće prinadležnosti.

To je izazvalo nezadovoljstvo radnika, što je i dovelo do štrajka upozorenja i najave generalne obustave proizvodnje.