Foto: Branko Gavrić

Na adresu Ministarstava privrede, koje je objavilo javni poziv za prodaju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, prema saznanjima lista „Nova“, stiglo je sedam ponuda. Iako su to negirali, među onima koji žele da kupe Institut je i firma bliska Srpskoj naprednoj stranci, „Milenijum tim“. Osim njih u trku za vlasništvo ulazi, po svoj prilici, i „Integral“ iz Banja Luke, firma koja se u javnosti dovodi u vezu sa Miloradom Dodikom.

Ministarstvo privrede je prvog oktobra objavilo poziv za prodaju Instituta „Jaroslav Černi“ po početnoj ceni od 2,58 miliona evra. Kompanije zainteresovane za kupovinu Instituta imale su rok da do danas u 12 sati dostave svoje ponude. One će biti otvorene u ponedeljak 8. novembra. Prema saznanjima lista „Nova“, do četvrtka 4. novembra, stiglo je sedam ponuda. Na spisku su, između ostalih, firma „Milenijum tim“, „Konvar“ iz Pinosave, „Integral“ iz Banjaluke, „Hidrosolušn pin“ kao i jedna kompanija iz Azerbejdžana.

Kada je prvi put spomenuta mogućnost prodaje Instituta „Jaroslav Černi“, u javnosti se kao potencijalni kupac pojavio „Milenijum tim“. Reč je o firmi koja od države godinama unazad dobija mnogobrojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim stanova za bezbednjake pa do kupovine banja. Vlasnici ove kompanije, bliske Srpskoj naprednoj stranci, jesu Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Krajem maja ove godine, na pitanja „Nove“ o kupovini Instituta, iz „Milenijum tima“ je stigao odgovor da oni nisu poslali pismo o zainteresovanosti ( Ministarstvo privrede objavilo poziv 31. maja) Tada su poručili i da to neće ni učiniti. Na osnovu toga se moglo pogrešno zaključiti da nisu zainteresovani za kupovinu. Oni zaista nisu poslali pismo o zainteresovanosti, ali jesu ponudu za kupovinu Instituta.

Foto: Arhiva

Među zainteresovanima, kako saznajemo, jeste i firma „Integral“ iz Banjaluke. Ova firma je već prisutna na domaćem tržištu i jedna je od angažovanih na izgradnji puteva u Srbiji. Radili su , između ostalog, sanaciju klizišta kod Grdelice na Koridoru 10. Ova firma, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo iz BiH, svoj uspon doživljava od dolaska Milorada Dodika na vlast 1998. godine. Tada je bio premijer, a danas je član Predsedništva BiH.

Sve vreme „Integral“ dobija mnogobrojne unosne poslove .

Na spisku zainteresovanih za kupovinu je i firma „Konvar“ iz Pinosave. Na sajtu se navodi da se, osim varilačkim poslovima, bave i projektovanjem. Kao stopostotni vlasnik u Agenciji za privredne registre upisan je Nenad Pavlović.

Ono što je zanimljivo je da je ova firma takođe radila poslove gasifikacije po Srbiji, kao i Milenijum tim.

Zašto je sporna prodaja instituta

Prodaja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ sporna je iz više razloga. Osim što u njemu radi blizi 300 ljudi, od kojih je 17 doktora nauka, ovaj institut ostvaruje i dobit, te ne postoji suvislo opravdanje za prodaju.

Foto: N1

– Ne koštamo državu ni dinar, od nas država ima samo koristi. Zato je motiv prodaje upitan i nekako se nameće sumnja da iza svega stoji interes pojedinaca za kontrolu kojom bi se garantovala pozitivna mišljenja za sve projekte koje vlast planira da izvede – upozorava naš izvor iz Instituta.

Dodatno problematično je to što bi Institut mogla da kupi firma bliska vlastima. To znači gubitak nezavisnosti i objektivnosti. Na taj način bi se ubrzalo izdavanje dozvola i omogućila gradnja naselja i metroa u blizini vodoizvorišta na Makiškom polju.

U igri je veliki novac

To je jedan aspekt priče, a drugi je novac.

Naime, Institut će sigurno raditi studije i projekte na trasi kojom bi trebalo da prolazi budući metro. Vrednost te investicije je u međuvremenu rapidno porasla. Sa oko prvobitne procene od 2,5 milijardi do sadašnjih šest milijardi evra.

Ko god da kupi Institut „Jaroslav Černi“, za njega će to značiti da će zaradu od svih tih projekta i studija inkasirati na svoj račun. Reklo bi se zicer kupovina koja se ne propušta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare