Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radna grupa za rešavanje statusa zaposlenih u Fijatu, ni danas nije ništa konkretno dogovorila, rezultat je sastanka koji je tri i po sata trajao u Kragujevcu.

Pregovori su došli u pat poziciju, rekli su predstavnici sindikata posle sastanka. I dalje se pregovara o zaštićenim kategorijama radnika, koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Otpremnine, koje su sporne od samog početka krize u Fijatu, biće tema novog sastanka, koji je zakazan za sredu 15.
jun.

Sindikalci su novinarima saopštili da im se nudi 2.200 evra, „svima, bez obzira na godine staža“, te da ne odustaju od zahteva da dobiju 1.000 evra po godini, koliko su imale njihove kolege 2017.godine, kada je Fijat gasio treću smenu.

Premijerka nabrojala zaštićene kategorije, a sada ponovo pregovaraju o njima

Na današnjem sastanku, sindikati su dobili „papir“ na kome su navedene tri kategorije zaštićenih radnika I naveli da se I dalje bore za kolege koji su u ranjivim grupama.

Od otkaza su zaštićeni invalidi, trudnice i porodilje, kao I majke dece do pet godina.

Pregovarači se još uvek zalažu da u tu grupu uđu invalidi prve i nulte kategorije, roditelji dece sa posebnim potrebama, parovi u process vantelesne oplodnje I bračni parovi koji rade u Fijatu.

Na pitanje novinara, zbog čega se ponovo pregovara o nečemu što je premijerka najavila kao „rešeno I dogovoreno“, usledio je odgovor radnika Dalibora Savića.

„To što je rekla premijerka, shvatite kako hoćete, ali mi znamo šta piše na papiru koji smo dobili. Borićemo se I za kolege koji nisu na tom spisku“, rekao je on.

Pregovarački tim je saopštio I da je menadžment Fijata, radnicima tek danas dao preciznije informacije u vezi sa uslovima rada u inostranstvu.

Njihov stav je da je „to moglo da se uradi mnogo ranije“, te da su radnicima sada ostala „samo dva dana“, da donesu veliku životnu I poslovnu odluku.

Novi sastanak biće održan u sredu u Beogradu, do kada se ujedno i radnici izjašnjavaju za odlazak u Stelantisove fabrike u inostranstvu.

Sindikati najavljuju masovne proteste, ukoliko do kraja nedelje ne dobiju zadovoljavajuće otpremnine.

Bonus video: Uzmi ili ostavi u Fijatu?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare