Foto: N1

Predstavnici Gradske uprave Sremske Mitrovice stopirali su radove SBB u tom gradu. Iako je kompanija za sporovđenje optičkih kablova ispunila sve zakonom predviđene uslove, lokalne vlasti su angažovale firmu "Hidrograđevinar" koje je danas uklonila betonske šahte i zatrpala kablove peskom. Šta je razlog za takav potez, nadležni za N1 nisu odgovorili. Iz SBB poručuju da je reč o opstrukciji i nejednakom tretmanu u odnosu na Telekom Srbija.

Da će građani Sremske Mitrovice moći da koriste usluge SBB-a, poverovalo se kada su gradske vlasti pre više od tri meseca odobrile postavljanje kablova u tom gradu. Međutim, gotovo preko noći odluka je promenjena. Zbog toga je gradska uprava na teren poslala radnike, koji su peskom zatrapali betonske šahte, čime je rad SBB kompanije onemogućen, navodi N1.

„Automatski po našem stopiranju, Telekom Srbija kreće sa izgradnjom svoje distributivne mreže na teritoriji Sremske Mitrovice, paralelno sa SBB instalacijom Telekom Srbija gradi svoju infrastrukturu, iako nemaju nikakve uredne najave radova kroz CEOP, kroz tu centralnu evidenciju objedinjene procedure“, rekao je Dejan Tomić, iz SBB.

Prema kom osnovu je doneto rešenje o izvršenju, N1 nije uspeo da sazna, jer u Gradskoj upravi na to pitanje nisu odgovorili. Odgovor na terenu nismo uspeli da dobijemo ni od načelnika odlejenja za inspekcijske poslove Sremske Mitrovice, jer je rekao da nije dobio dozvolu da govori za N1. Ali, iako je SBB morao da ispuni brojne zahteve da bi kablove postavio, za konkurentske firme, kako kažu, to pravilo ne važi.

Foto: N1

„Mi smo u Sremskoj Mitrovici podneli zahtev i dobili odobrenje još u maju od gradske uprave da po članu 144. Zakona o planiranju i izgradnji možemo da gradimo mrežu putem mikrorovova i 21. avgusta je doneto rešenje o obustavljanju radova na polaganju optičkog kabla, mi smo se na to rešenje žalili gradskom veću, međutim umesto odgovora, saobraćajni inspektor je samo posle nekoliko dana doneo rešenje o izvršenju“, navodi Jovan Zečević, direktor pravne službe u SBB.

I dok se šahte SBB kompanije zatrpavaju, konkurentska firma mikrorovove kopa na istim lokacijama. Sličnu strategiju sprovodi i u zgradama gde, prema rečima predstavnika kompanije SBB, bez prijave i odobrenja kroz CEOP postavlja svoju opremu. A da li uprkost tome, građani Sremske Mitrovice imaju mogućnost slobodnog izbora kablovoskog operatera?

Građani kažu: „Uglavnom je to Telekom – MTS, on je vladajući ovde.“

„U Telekomu smo sigurno 7-8 godina otprilike.“

„Vrti se Telkom, MTS, kako po reklamama, tako i po priči, krivo mi je što SBB još uvek nema u Mitrovici.“

„Jedino što bih preporučio, a to je da se taj Sport klub omogući svim građanima, kao i svi ostali programi.“

Inače, na sabotaže gradske vlasti, SBB nije, kako kažu u toj kompaniji, naišao samo u Sremskoj Mitrovici. Gradnja je stopirana i u Subotici, zbog neizdavanja dozvola, kao i u pojedinim delovima Beograda.

Foto: N1
Foto: N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare