Foto: N1

Predstavnici Gradske uprave Sremske Mitrovice angažovali su firmu "Hidrograđevinar" koja je u tom gradu počela da uklanja betonske šahte namenjene za optičke komunikacije kompanije SBB i zatrpava kablove peskom. Kako ističu u kompaniji, reč je opstrukciji i nejednakom tretmanu u odnosu na Telekom Srbija, piše N1.

Načelnik odeljenja za inspekcijske poslove Sremske Mitrovice, koji nije dobio dozvolu grada da govori za N1, na licu mesta nam je rekao da je odlučeno da se postavljena infrastruktura neće oštetiti, već da se zatrpavaju peskom i da će tako biti, kako kaže, sve dok SBB ne pribavi neophodnu građevinsku dozvolu, piše N1.

„Svedoci smo nejednakog postupanja organa uprave. Jedina stvar na kojoj insistiramo je slobodan izbor i poštovanje zakonom i Ustavom garantovanih prava i sloboda. Besmislenim i neutemeljenim zahtevima nadležni organi i inspekcije žele da uspore i onemoguće SBB kompaniji da postavi svoju mrežu i pruža uslugu korisnicima“, saopšteno je iz kompanije.

Iz kompanije navode da je, po obustavljanju radova, Telekom Srbija započeo izgradnju kablovske distributivne mreže na teritoriju Grada Sremska Mitrovica, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih instalacija.

Foto: N1

„Dana 16. septembra 2020. godine je utvrđeno da u stambenom naselju Matija Huđi, u međuvremenu od kad su SBB-u stopirani radovi sa obrazloženjem da ne radi u skladu sa zakonom, Telekom Srbija paralelno sa instalacijom SBB-a gradi infrastrukturu bez prijave i odobrenja kroz Centralnu evidenciju objedinjene procedure (CEOP)“, navode iz SBB-a.

U ovom konkretnom slučaju, najpre nije bilo problema. Gradska uprava Sremske Mitrovice shodno članu 144. Zakona o planiranju i izgradnji kompaniji SBB dozvolila izgradnju mreže putem mikrorovova. Radovi prijavljeni 3. jula 2020. godine, započeli su 13. jula, da bi tek 21. avgusta saobraćajni inspektror Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica doneo rešenje kojim naređuje SBB-u da odmah po prijemu Rešenja obustavi radove na izgradnji kablovske distributivne mreže, tj. postavljanje i pružanje optičkog kabla u mikrorov.

Foto: N1

Od prvog dana izvođenja radova pa sve do navedenog rešenja, saobraćajni inspektor je u više navrata vršio inspekcijski nadzor i nije imao primedbe na rad SBB-a, navode iz kompanije. Dodaje se da su radovi nesmetano tekli do inspekcijskog nadzora 18. avgusta 2020. godine.

Iz kompanije kažu da je podneta žalba na rešenje inspektora, ali umesto odgovora gradskog veća, inspektor donosi novo Rešenje o izvršenju koje je već krenuo da sprovodi.

SBB podseća i na prethodne slučajeve kada im stopirana gradnja u Subotici neizdavanjem dozvola, a zatim i u Beogradu, odnosno Borči od strane JKP Gradsko Zelenilo, kada su u pitanju dozvole za mikrorovove.

„Našoj kompaniji je potpuno onemogućeno da u pojedinim gradovima i opštinama Srbije postavlja optičke kablove, jer nas u tome sprečavaju lokalni funkcioneri vlasti sa ciljem da se zaustavi razvoj mreže SBB. Građani se tako dovode u poziciju da mogu da biraju samo između Telekoma i kablovskih operatora Telekoma, dok se SBB svakodnevno onemogućava da ponudi usluge velikom broju korisnika u Srbiji.

U svim civilizovanim zemljama država je dužna da obezbedi svim kompanijama da rade po jednakim tržišnim uslovima bez diskriminacije, ali smo nažalost svedoci da u Srbiji sve češće to nije slučaj. Kompaniji SBB kao jednom od najvećih investitora u Srbiji nisu omogućeni regularni uslovi poslovanja koji su garantovani zakonima i Ustavom, i strani i domaci investitori moraju imati isti tretman i jednake uslove i prava na rad“, poručuju iz ove kompanije.

SBB, N1 i Nova.rs su deo United Grupe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare