Radnici Fijata završili su sastanak u Predsedništvu Srbije gde su razgovarali o uslovima socijalnog programa, ali i o radu u drugim fabrikama. Saša Đorđevic iz sindikata radnika Fijata rekao je nakon sastanka da su na korak do rešenja, i da se nadaju pozitivnom ishodu.

„Na korak smo od finalnog dogovora. Sve kategorije smo definisali, a od zadnjeg sastanka do danas smo prikupili sve informacije o slučajevima. Nadamo se da će biti pozitivno. Radimo na ubrzanom zapošljavanju radnika koji su u petak dobili otpremnine, kako da u par koraka dobiju posao. Do petka je izjašnjavanje za rad u inostranstvu“, istakao Đorđević.

Radnici Fijata ispred zgrade Predsedništva Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je rekao da će možda biti dan ili dva produžetka prijava za rad u Slovačkoj, ali i dodaje da se još uvek ne zna tačan broj.

„Videcemo šta će biti sa radnicima koji su dobili otpremnine, a prijavili su se za rad u inostranstvu. Danas je sastanku prisustvovala ministarka Kisić Tepavčević, ministarka Atanacković i šef kabineta Ivica Kojic“, zaključio je.

Predstavnici Fijata razgovarali su sa predstavnicima Vlade i menadžmentom Stelantisa. Do petka traje izjašnjavanje radnika o dve opcije za rad u inostranstvu u Slovačkoj, a ko se ne izjasni – dobiće otkaz.

Deo radnika trebalo bi da bude zaposlen u Zastavi Tervo i „BSS Morava“ u Velikoj Plani. Do petka, 9. jula oko 1.000 radnika Fijata imaće novu priliku da se izjasne o dve opcije: kontinuirani rad od dve godine u nekoj od Stelantisovih fabrika u Evropi, a druga opcija važi samo za fabriku u slovačkom gradu Trnava, da tokom dve godine u turnusima tri meseca rade u Slovačkoj, a mesec dana da budu u Srbiji.

Radnici koji su odbili rad u inostranim fabrikama Stelantisa i uzeli otpremnine i dalje su, tehnički, zaposleni u Fijatu do 15. jula do kada treba da potpišu raskid ugovora za Stelantisom, preuzmu dokumenta i prijave se Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Bonus video: Predsednik rešio Fijat,penzije… 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare