Predstavnici radnika Fijata nakon sastanka sa predsednikom Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata u utorak će u Predsedništvu Srbije nastaviti pregore sa državnim funkcionerima i menadžmentom Stelantisa oko detalja socijalnog programa za zaposlene koji ostaju u kompaniji i one koji će raditi u kragujevačkoj fabrici „Zastava terenska vozila-Tervo" i privrednom društvu "Borbeni složeni sistemi" d.o.o. u pogonu "Morava" u Velikoj Plani.

Do petka traje izjašnjavanje radnika o dve opcije za rad u inostranstvu, a ko se ne izjasni dobiće otkaz, saznaje N1.

„U utorak ćemo na Andrićevom vencu (10:30h) dogovoriti sve one tehničke stvari koje nisu rešene na prethodnom sastanku. Reč je o zaštiti ranjivih grupa radnica i radnika Fijata, zatim, način zapošljavanja radnika koji odlaze iz Stelantisa, a država će ih zaposliti u Zastavi Tervo i „BSS Morava“ u Velikoj Plani i o desetak radnika koji su se prijavili za Slovačku, a dobili su otpremnine“, kaže za N1 Saša Đorđević, predsednik samostalnog sindikata Fijata.

Od danas do petka, 9. jula oko 1.000 radnika Fijata imaće novu priliku da se izjasne o dve opcije: kontinuirani rad od dve godine u nekoj od Stelantisovih fabrika u Evropi, a druga opcija važi samo za fabriku u slovačkom gradu Trnava, da tokom dve godine u turnusima tri meseca rade u Slovačkoj, a mesec dana da budu u Srbiji.

Obe ponude imaju bonus od 17.000 evra, kasnije garantovan posao u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu, kao i da će porodice zaposlenih imati zdravstveno osiguranje tokom njihovog rada u inostranstvu.

Radnici koji su odbili rad u inostranim fabrikama Stelantisa i uzeli otpremnine i dalje su, tehnički, zaposleni u Fijatu do 15. jula do kada treba da potpišu raskid ugovora za Stelantisom, preuzmu dokumenta i prijave se Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Svi oni tada će moći da konkurišu da se zaposle u „Zastavi Tervo“ ili „Moravi“ u Velikoj Plani.

U Kragujevcu „Zastava Tervo“ proizvodi borbena i neborbena vozila, a „BSS Morava“ u Velikoj Plani haubice NORA 155 mm i borbeno vozilo Lazar 2.

Bonus video: Protesti radnika Fijata na Gazeli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar