Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

Srbija je prinuđena da uvozi dodatne količine gasa, zbog čega na dnevnom nivou troši milione dolara, a razlog je skoro potpuno ispražnjeno podzemno skladište „Banatski dvor“, saznaje Danas.

Potreba za dodatnim količinama gasa iz uvoza nastala je zbog prekomernog pražnjenja zaliha u „Banatskom dvoru“. To skladište je, pred početak grejne sezone, bilo gotovo u potpunosti opskrbljeno gasom. Međutim, s obzirom na to da je kasnio remont bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, što je smanjilo domaću proizvodnju struje u uslovima povećane potrošnje usled zime, nadležni u Srbiji su bili prinuđeni da troše veće količine gasa iz „Banatskog dvora“ kojim su snabdevali „Panonske termoelektrane- toplane“ u Novom Sadu kako bi se proizvele nedostajuće količine struje. To je uslovilo da se to gasno skladište gotovo u potpunosti isprazni i da u njemu nema dovoljno količina za redovno popunjavanje dnevne potrošnje u Srbiji – kaže za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

Prema njegovim rečima nedostajuće količine “plavog energenta” Srbijagas može da kupi ili direktno od ruskog državnog giganta Gasproma ili na nekoj od berzi.

– Srbijagasu se naravno više isplati da gas kupi direktno od Rusa jer su na berzi cene papreno visoke. Ne znamo da li je i kakav je ugovor sklopljen o isporuci dodatnih količina između Gasproma i Srbijagasa ali je cena gasa po kojoj ga Moskva nudi srpskoj strani sigurno znatno veća od one koja je precizirana dugoročnim ugovorom čije je važenje produženo za narednih šest meseci – kaže naš sagovornik.

Nedavno je, prigovarajući direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da zbog toga što podzemno skladište gasa “Banatski dvor” nije prošireno Srbija u ovom trenutku mora da na dnevnom nivou uvozi šest miliona kubnih metara gasa.

Međutim, nekoliko dana kasnije Vučić se korigovao i rekao kako je Srbiji na dnevnom nivou potrebno oko 10 miliona kubnih metara gasa a da od Rusa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara dobijamo šest miliona.

Dodao je da očekuje dogovor sa Moskvom i za dodatne količine u iznosu od četiri miliona kubnih metara gasa čija će cena biti veća od sadašnje ali da će se “boriti da bude što povoljnija”.

Ono što predsednik nije rekao je to koliko u ovom trenutku Srbija plaća za nedostajuće količine gasa i od koga ih kupuje.

O tome se, kao ni o trenutnim količinama “plavog energenta”, u podzemnom skladištu gasa “Banatski dvor” ne izjašnjavaju ni nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike i Javnom preduzeću “Srbijagas”, koji do zaključenja ovog izdanja našeg lista nisu odgovorili na pitanja Danasa vezana za tu temu. Poslednji dostupni podaci pokazuju da je krajem oktobra u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru bilo skladišteno  219 miliona kubnih metara gasa.

Jedino što je u ovom trenutku poznato je da je sa Gaspromom dogovoreno da cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, koju je Srbijagas imao po prethodnom dugoročnom ugovoru, ostane na snazi u narednih šest meseci.

Predsednik Vučić je čak, predstavljajući to kao veliku pobedu, tvrdio da je dogovoreno da se te količine i povećaju. Kasnije je to sam demantovao, rekavši da dogovor o povećanju isporuka nije postignut kao i da je Srbija prinuđena da zbog toga što nije prošireno skladište u “Banatskom dvoru” a usled hladnijeg vremena uvozi dodatne količine gasa.

Vučić je rekao da zahvaljujući sporazumu postignutom sa Putinom Srbija na ceni gasa uštedi oko osam miliona evra na dnevnom nivou. Sa druge strane, nije upoznao javnost sa time koliko Srbija u ovom trenutku dnevno troši na uvoz gasa,čije količine nisu predviđene sporazumom između Srbijagasa i Gasproma.

Nadležni u energetskom sektoru se ne izjašnjavaju o tome da li Srbija trenutno uvozi dodatne količine gasa, ali je predsednik Vučić u najmanje dva navrata  potvrdio da jeste tako, pri tome ne rekavši kolika je cena tog aranžmana.

Srbijagas “plavi energent” koji mu je potreban može da nabavi direktno od Gasproma ili da ga kupi na berzama. Cena koju je ruska kompanija odredila za Srbiju iznosi 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

S obzirom na to da ne postoje zvanične informacije o nižim cenama ruskog gasa za srpsko tržište od te a da Moskva, bar u ovom trenutku, nije spremna da i dodatne količine gasa potrebnog za potrošače u našoj zemlji prodaje po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, stručna javnost pretpostavlja da na dnevnom nivou Srbijagas za nabavku potroši 3,1 milion dolara.

Ta računica je validna u slučaju da su nedostajuće količine gasa na nivou od četiri miliona kubnih metara dnevno, kako glasi korigovana izjava predsednika Vučića o interventnom uvozu “plavog energenta” u Srbiju. Ako je pak Srbija prinuđena da gas kupuje na berzama, u šta stručna javnost manje veruje, suma koju plaća dnevno bila bi skoro 8,5 miliona dolara.

Jasno se da videti da srpska strana ono što uštedi na nižoj ceni gasa dogovorenoj sa Rusima izgubi na drugoj zbog visoke cene koju plaća za nabavke nedostajućih količina “plavog energenta” potrebnog  privredi i individualnim potrošalima u Srbiji.

Takođe, najava predsednika Vučića da će cene za nedostajuće količine ruskog gasa biti veće od onih ranije ugovorenih unosi zebnju među domaće potrošače da će, nakon isteka važečeg ugovora, celokupna količina koju dobijamo iz Rusije biti znatno skuplja, što bi naredne grejne sezone dovelo do povećanja maloprodajne cene gasa u Srbiji.

Bonus video: Koliko smo preplatili grejanje

o: 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar