Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Projekat rudarenja jadarita u zapadnoj Srbiji od strane kompanije "Rio Tinto" ne samo što bi mogao biti poguban za životnu sredinu, nego je i vrlo verovatno minimalno finansijski isplativ, odnosno - ekonomski neopravdan.

Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka izjavio je za agenciju „Beta“ da bi investicija Rio Tinta povećala broj radnih mesta u Srbiji samo za 0,1 odsto, dok bi profit za budžet iznosio manje od jedan odsto godišnjeg BDP-a naše zemlje.

„Srbija se već godinama nalazi u paradoksalnoj situaciji da zbog malo ćara, ličnog uglavnom, na cedilu ostavimo sopstvene reke, šume, njive, a sada i čitave delove Srbije“, rekao je Vujić.  Od kredibilnih kolega iz prirodnih i tehničkih nauka, dodao je Vujić, saznajemo da bi Rio Tinto u procesu eksploatacije jadarita koristio velike količine sumporne kiseline na temperaturama od 300 stepeni Celzijusa, koje se mogu sniziti samo upotrebom toksičnog gasa silicijum fluorida.

Sramno niska rudna renta

Vujić naglašava da je, pre svakih pregovora sa Rio Tintom, trebalo povisiti rudnu rentu koja je „poražavajuće najniža u Evropi“, „za ovu vrstu rude iznosi mizernih četri odsto“, i da boi je trebalo dovesti „bar do nivoa Hrvatske gde je 10 odsto ili Slovenije gde prihod na osnovu ruda možete ostvarivati uz naknadu od 18 odsto rudne rente državi“.

Inače, „Rio Tinto“ jeste najavio značajne investicije za Srbiju, već ove godine. Najpre, kako piše „Danas“, kada je reč o projektu „Jadar,“ u zaštitu životne sredine kompanija „Rio Tinto“ planira da investira više od 100 miliona dolara, a u postrojenje za preradu voda blizu 40 miliona dolara.

Iz kompanije  su, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, naveli da će do kraja 2021. godine u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biti investirano ukupno 450 miliona dolara.

Gde je onda problem?

Možda zvuči dramatično, ali je na mestu pitanje: čak i da ih zaradi, ko će ove pare da potroši? Jer, ako se ostvare predikcije ekologa i aktivista, iz Srbije bi mogao da krene talas egzodusa stanovništva zbog užasnog narušavanja životne sredine.

Pojavljuju se i prvi primeri ovog scenarija: Petoro meštana iz okoline Loznice dobilo je odštetu od Rio Tinta nakon što je tokom istražnih radova došlo do izlivanja podzemnih voda na njihove useve. Laboratorijski izveštaj, u koji je BIRN imao uvid, pokazuje da procurela voda sadrži povišene koncentracije bora, natrijuma i drugih hemijskih elemenata.

Nova.rs nedavno je razgovarala sa četvoro istaknutih naučnika iz sfere povezane sa rudarstvom i ekologijom, koji su bili vrlo eksplicitni – Rio Tinto ne bi smeo da radi u ovom regionu Srbije.

„U ovom trenutku je najveći problem arsen. Bar tako izgleda prema Strateškoj proceni uticaja koja je rađena. Arsen je kancerogena materija. Ukoliko dođe do pojave arsena u vodotokovima postoji mogućnost da dođe do malignih oboljenja”, rekao je za naš portal profesor Medicinskog fakulteta Petar Bulat, komentarišući projekat „Jadar“.

Dodaje da su i ostali elementi koji se pominju kancerogeni: kadmijum, hrom, nikl.