Protest Rio Tinto
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kompanija Rio Tinto svoje radove i iskopavanja planira u dolini Jadra, kod Loznice. Ipak, zagađenje koje time bude izazvano neće se zadržati samo na toj teritoriji. Stručnajci tvrde da će biti ugrožen i Beograd. Zagađenje će stići i do prestonice i stizaće čak i kada sami radovi budu prestali, tvrde hemičarka Dragana Đorđević i geolog Branislav Božović.

„Jalovišta će se spirati kišama, vodotokovima će stići i do Beograda. Sumporna kiselina i arsen mogu da ugroze vodosnabdevanje prestonice, a sve to zarad niske rudne rente“, tvrdi Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Ona upozorava da sve rude koje se vade u sebi imaju korisne, ali i jako štetne elemente kao što su arsen, živa iili olovo.

„U rudi jadarit, zajedno sa litijumom, ima arsena u povišenim koncentracijama. Jadarit će kada bude izvađen na površinu biti tretiran hemikalijama, a nakon toga doći će do razlaganja strukture jadarita iz kojeg treba da se izvuče litijum, ali doći će do oslobađanja svih toksina koji se nalaze u rudi. Toksini će završavati na jalovištu. Padaće kiše i to će sve da se spira sa jalovišta u vodotokove i na plodnu zemlju“, napominje Đorđević.

Dragana Djordjevic Utisak nedelje
Dragana Đorđević gošća emisije Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

„To ide u Drinu, iz Drine u Savu, iz Save do Beograda. Nije to daleko. A mi u Beogradu već imamo napregnuto vodosnabdevanje“, opisuje nam lanac zgađenja.

Sličan scenario vidi i geolog Branislav Božović.

Geolog Branislav Božović
Branislav Božović Foto: N1

„Napadaju se poljoprivredna imanja, ljudi koji tamo žive, plus se ugrožava čitav taj kraj. Loznica koja se tek spasila zagađenja od celuloze. U ovom slučaju, sva izlivanja silaze od Jadra u Drinu iz Drine u Savu iz Save u vodoizvorište Mačva, to je izvorište za ceo taj deo Srbije, uključujući i Šabac i Beograd i Valjevo. Zagađenje na kraju stiže u Beograd i zagađuje i naša izvorišta“, objašnjava na naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare