Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vozačima se najviše isplati da rezervoare pune kad pređu granicu

Cena benzina u Srbiji je među najvišim u regionu, zbog čega se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, dok oni koji žive u poblizu granice sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom često odlaze u ove zemlje kako bi napunili rezervoar. Deo koji sebi u džep stavljaju naftne kompanije u regionu ne razlikuju se mnogo, ali na ono što vozači na kraju plaćaju dobrim delom utiče ugradnja države u vidu poreza i akciza, koje su sve veće.

Prema podacima sajta Global petrol prices benzin od 95 oktana najpovoljniji je u Bugarskoj, gde iznosi 121,3 dinara po litru, nakon čega slede Bosna i Hercegovina sa 125,3 i Severna Makedonija sa 130,5 dinara po litru.

S obzirom na to da u Srbiji benzin u proseku košta 152,2 dinara, bilo da u Grčku ovog leta krenete preko Bugarske ili Severne Makedonije, isplati se da u rezervoaru imate taman toliko da da bez problema pređete granicu i stignete do prve pumpe.

Preporučljivo je i pred ulazak u Grčku dopuniti rezervoar do kraja, jer je tamo cena benzina tradicionalno visoka i iznosi 188,1 dinar po litru.

Za one koji se ovog leta budu odlučili da se kupaju na Jadranskom moru ne moraju mnogo da kalkulišu, jer je cena benzina u Crnoj Gori samo neznatno veća nego u Srbiji i iznosi 152,8 dinara po litru.

Što se tiče okolnih zemlja, povoljnije su još Rumunija gde litar benzina iznosi 132,4 dinara, Albanija sa 138,5 dinara po litru i Mađarska sa 142.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija objasnio je ranije za Nova.rs zbog čega je cena nafte u Srbiji veća za 27 dinara nego Bosni i 22 dinara nego u Severnoj Makedoniji.

“Cena se deli na dva dela – jedan ide naftnim kompanijama, a drugi državi. Kod nas, državne dažbine čine oko 56 odsto cene. Ako kupite litar benzina za 151 dinar, 86 dinara su državne dažbine. Razlike među kompanijskim cenama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji nisu velike, ali te dve zemlje imaju prilično mala dažbine, za razliku od nas”, objasnio je Mićović.

Akcize na naftne derivate su Srbiji su poslednji put povećane 15, februara sa 57,1 na 57,8 dinara. Posmatrajući niz povećana koji je usledio od kraja 2013. godine, visina akcize je do sada porasla za 8,2 dinara.

Po svemu sudeći “dizel turizam” u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, o kom je pisala Nova.rs, će potrajati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare