Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Litar benzina i dizela u Srbiji je, za nepunih pet meseci, poskupeo za 15 dinara u proseku, dok je cena autogasa veća za 10 dinara. Kako za portal N1 navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, nafta je od novembra prošle godine do danas poskupela za 88 odsto, dok je cena benzina i dizela u Srbiji u tom periodu porasla u proseku za 10 odsto, a autogasa za 15 odsto.

„Povećanju maloprodajnih cena u manjoj meri je doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru“, ukazuje Mićović za N1.

Cena nafte je, kako ističe, premašila nivo koji je imala pre proglašenja pandemije, početkom 2020. godine, dok su se cene goriva približile onim onim vrednostima koje su imale pre proglašenja pandemije.

Na pitanje da li to znači da će gorivo u Srbiji još da poskupi, Mićović odgovara da to „nije baš tako neposredna veza“ i da na cene utiče tržište.

„Nafta ima trend rasta od kraja novembra, neprekidno. Sada se cena stabilizovala što se očekuje i za cenu goriva. Jer, cena sirove nafte direktno utiče na cenu goriva, ali nikada gorivo neće poskupeti u istom procentu kao i nafta. Uz nju, u cenu goriva ulaze i drugi troškovi“, ukazuje Mićović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar