Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Sremu je zabeležena rekordno visoka cena prasića od 450 dinara po kilogramu, podaci su kojima raspolaže Sistem tržišnih informacija Srbije (STIPS) u svojoj bazi podataka. Kako su ranije preneli mediji, to je najveća cena prasadi od kad taj sistem prati njihove cene na domaćem tržištu.

Prema najnovijim podacima koje je objavio STIPS, cene prasadi u domaćim klanicama kreću se od 330 do 400 dinara po kilogramu, a u Sremskoj Mitrovici cena je i dalje 450 dinara za jedan kilogram.

Prema najnovijem izveštaju, najviše cene su u Vojvodini, a najniže u Braničevskom okrugu.

Kako je ranije prenela Politika, u proteklih godinu dana cena piletine na nivou zemalja Evropske unije viša je u proseku za 31 odsto.

Odgajivači svinja u Srbiji bili su nezadovoljni cenom tovljenika od 155 dinara po kilogramu, plus porez na dodatu vrednost (PDV), jer su porasli troškovi proizvodnje.

Ti troškovi danas su još veći, a prema podacima STIPS-a, trenutne cene tovljenika do 120 kilograma u Sremu kreću se do 180 dinara za kilogram, dok su cene za veće tovljenike 160 dinara, prema ažuriranim podacima STIPS-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Predstavnik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Bora Šuljmanac, tada je rekao da u Srbiji svinjskog mesa nema dovoljno ni za domaće potrebe.

Prema njegovim rečima, realna cena tovljenika tada je bila 160 dinara, plus PDV.

Mediji prenose da odgajivači živine godinama nisu menjali cene upozoravajući na nelojalnu konkurenciju i niske, damping cene uvoznog mesa u trgovinskim lancima, piše Nova ekonomija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare