Porast cena suncokreta i soje

Biznis 17. sep. 202115:40
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Prvi ugovor za kukuruz novog roda, rast cena uljarica i pad cene pšenice, obeležili su proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet za ovu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 2.005 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 80.250.650,00 dinara.

Žetva ranih hibrida kukuruza počela je na pojedinim lokacijama i rod 2021. godine se pojavio u ponudi od 24,00 din do 25,20 din/kg bez PDV-a. Prvi kupoprodajni ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 24,00 din/kg bez PDV-a za promptnu isporuku, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu, prenosi Biznis.rs.

Za razliku od prethodne godine, gde je trgovanje novim rodom počelo sredinom avgusta usled malih zaliha na tržištu i nedostatka ponude, početak ovogodišnje žetve kreće u optimalnom roku. Statistički, kada se uporede cene sa istim periodom prošle godine (19,50 din/kg bez PDV-a), cena ove žitarice je viša za 23,08 odsto. Protekle nedelje, ponuda starog roda je izostala preko Produktne berze, što je neuobičajeno.

Cena soje roda 2021. godine je imala uzlazni trend. Berzanski ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 69,00 do 71,00 din/kg bez PDV-a, sa tendencijom rasta cene. Razlog za to leži u slaboj ponudi, jer je malo operativne robe zbog uzdržanosti prodavaca, kaže se u berzanskom izveštaju.

Biznis.rs prenosi da je tražnja intenzivnija za razliku od prethodnog perioda kada je tržište bilo dosta mirnije. Ponderisana cena je iznosila 70,00 din/kg bez PDV-a (77,00 din/kg sa PDV-om).

Žetva suncokreta privodi se kraju. Usled pojačane potražnje došlo je do rasta cene, pa je trgovanje na paritetu FCA bilo na cenovnom nivou od 57,80 do 58,00 din/kg bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 58,30 din/kg bez PDV-a. Obzirom na rast cena na stranim tržištima, cena ove uljarice se kreće u pozitivnom smeru.

Bonus video – Novi soj koronavirusa varijanta C.1.2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar