Skače cena mesa: Svinjetina poskupela 15%

Biznis 05. avg. 202117:46 > 17:46
Podeli:
Foto:Encore / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnoge potrošače u Srbiji ovih dana iznenadile su cene svinjskog mesa koje su videli u marketima, a mnogi su se požalili da je pre nekoliko nedelja već došlo do jednog povećanja svinjetine. Kupci su upozorili da je svinjetina skuplja i za 15 odsto u odnosu na period od pre deset dana, a čak 20 dosto više u odnosu na jun i maj.

Ovih dana kilogram svinjetine u velikim beogradskim marketima kreće se od 450, koliko iznosi jedna akcijska cena, pa sve i do 600 dinara po kilogramu, dok je do pre deset dana ona bila nešto iznad 500 dinara, a slična cena je i za plećku. Trenutno je od svinjskog mesa najskuplji file koji košta od 600 do 770 dinara za kilogram.

Kada se radi o jagnjetini i goveđem mesu nisu zabeležene drastične promene, pa se tako cena jagnjetina u nekoliko beogradskim marketa kreće od 670 do 700 dinara po kilogramu, a juneći but ili plećka od 730 do 870 dinara po kilogramu.

Kada se radi o ceni piletine, kilogram pilećeg filea košta od 520 dinara pa sve do 600, a negde i više dinara, što znači da je u mesec dana ovo pileće meso poskupelo za oko 60 i više dinara, dok su bataci poskupeli za oko 30 dinara i koštaju od 340 do 380 dinara po kilogramu.

Poskupljenje svinjskog mesa odrazilo se i na cene restorana brze hrane u unutrašnjosti Srbije, što je naš portal primetio u jednom fast fudu u Smederevu. Naime, redovni potrošači u tom objektu su se požalili da je pljeskavica poskupela za 20 dinara, a da je ona već jednom poskupela pre nekoliko nedelja.

„Raste cena svinjskog mesa“, pravdao se vlasnik jednog restorana brze hrane u centru Smedereva.

Međutim, iako postoji strah potrošača o mogućeg „divljanja cene“, stručnjaci ističu da se takav scenario ne očekuje i da je upravo kupovna moć stanovništva kočnica nekom ozbiljnijem rastu cena.

U Industriji mesa „Matijević“ kažu da je u poslednjih šest meseci bilo u nekoliko navrata naglih skokova i padova cene žive vage svinje i da je ovakav trend prisutan već nekoliko meseci. Jedno je sigurno u odnosu na prošlu godinu trenutna cena svinje je veća i ona je u ovom trenutku od 155 do 165 dinara, što
deset odsto više nego istog dana prošle godine, kada je bila od 140 do 150 dinara.

„Cena je bila do 175 dinara prošle nedelje“, objasnili su nam ove trendove kretanja cena žive vage.

I živina je drastično poskupela u odnosu na prethodnu godinu, a neki ističu da je razlika i do 30 i više odsto nego lani.

Sa druge strane problem skoka cena, Privredna komora Srbije (PKS) vidi u poskupljenju cena sirovina koje se koriste za stočnu ishranu (kukuruz, sojina i suncokretova sačma), tako je na primer cena kukuruza porasla za 60 odsto u maju ove godine u odnosu na isti mesec prošle, navode podaci Republičkog zavoda za statistiku.

„Proizvodnja mesa i proizvoda od mesa poslednje skoro dve godine odvija pod veoma specifičnim – teškim uslovima. Pored standardnih, dugogodišnjih problema, imamo i situaciju sa pandemijom korone, porastom cena stočne hrane i ove godine sa visokim temperaturama i sušom. Na ovo treba dodati i pojavu Afričke kuge svinja koja je u svetu izazvala mnoge poremećaje“, rekli su za Nova.rs u PKS-u i dodali:

„U poslednjih mesec dana cene su porasle do nivoa da proizvodnja ne trpi gubitke. To se odrazilo na maloprodajne cene u trgovinama pa je rast cena svežeg mesa oko 10 odsto.“

U PKS-u su istakli da se ne očekuju oscilacije cena mesa u narednom periodu.

Sličnog stava je i agroekonomista Milan Prostran koji je istakao da je poskupljenje svinjskog mesa rezultat rasta cena žive vage, ali i sriovina za stočnu ishranu.

„Osnovni uzrok ovog sada rasta je nešto malo pomerena cena žive vage svinja, nešto je država intervenisala na tom planu, pa sa tržišne cene od 130-135 dinara po kilogramu država je išla na otkup od 160, pa je verovatno došlo i do nešto kasnijeg pomeranja žive vage“, izjavio je Prostran za Nova.rs.

Naš sagovornik je naveo da ne očekuje da dođe do nekog ozbiljnijeg rasta cena u budućnosti jer je glavna kočnica tome upravo kupovna moć stanovništva koja je na niskom nivou.

„Neće doći do ozbiljnijeg rasta cena ni svinjskoj, a ni živine. Teleće i juneće meso ima višu cenu, ali mi nismo ni tradicionalno veliki potrošači tog mesa“, rekao je za naš portal Prostran.

Kada se radi o porastu cena sirovina koje se koriste za stočnu hranu, našeg sagovornika to sa jedne strane brine, ali i raduje. Kako nam ističe, ovaj rast cena će malo pomoći oporavku poljoprivrednika, jer, kako upozorava Prostran, seljaci izvlače najdeblji kraj.

Sa druge strane, Prostrana brine to što se taj veliki rast cena na svetskim berzama i dalje zadržava ili raste.

„Nama je stočni fond desetkovan i na vrlo kritično niskom nivou“, upozorava Prostran.

Inače, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena živine je u maju ove godine u poređenju sa istim mesecom prethodne godine porasla za deset odsto, dok je govedina porasla za 6,5 odsto. Sa druge strane, prema tim podacima, cena svinje je pala u odnosu na maj prethodne godine za 15,2 odsto.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar