Foto:Predrag Petrović

Samostalni sindikat kompanije "Fijat Plastic" iz Kragujevca danas je započeo štrajk upozorenja i na sat vremena obustavio proizvodnju, zbog ponuđenog Kolektivnog ugovora, koji između ostalog zabranjuje štrajk u fabrici. Sindikat je odbio takav ugovor, a u svojim zahtevima traže i poništavanje Pravilnika o radu, koji je, kako tvrde, njihov menadžment jednostrano potpisao.

Zaposleni u fabrici „Fijat Plastic“ koja za potrebe Fijatovog modela 500L proizvodi plastične branike, danas su obustavili rad u prvoj smeni od 11 do 12 sati, a najavljuju da će proizvodnju prekidati svakodnevno na sat vremena, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Povod za štrajk je, kako za naš portal kažu u Samostalnom sindikatu, „sraman predlog Kolektivnog ugovora“ kojim se od zaposlenih traži da se odreknu prava na štrajk.

U sindikatu ističu da se takvim ugovorom narušavaju ustavna prava zaposlenih, dodajući da će štrajkovati sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi, pa „ako treba i godinu dana“.

Povezane vesti:

„Ponuđen nam je sramotan Kolektivni ugovor koji bi trebalo da traje naredne tri godine. U Ustavu Republike Srbije, članom 61 svakom radniku je garantovano neotuđivo pravo na štrajk u borbi za ekonomska i profesionalna prava. Predlog ovog Ugovora, nama ukida pravo na štrajk i mi na takve uslove ne želimo da pristanemo“ kažu za Nova.rs u Samostalnom sindikatu.

U štrajkačkim zahtevima, sindikat traži poništavanje jednostrano potpisanog Pravilnika o radu, kojim je kako pojašnjavaju zaposlenima prepolovljen iznos regresa, a jedan od zahteva je i izjednačavanje plaćenog odsustva sa Fijatovim radnicima.

„Prvi čovek Fijata u Kragujevcu Nikola Jerotijević je na svoju ruku i bez saglasnosti sindikata promenio Pravilnik o radu u kome je sve bilo jasno definisano, od naših zarada, do regresa i toplog obroka. Sada nam je regres smanjen za više nego duplo, što je na godišnjem nivou veliki iznos, na ionako mizerne plate koje imamo. Takođe, Fijatovi radnici dobijaju 65 odsto od osnovne zarade tokom plaćenog odsustva, dok mi u Fijat Plastic-u imamo 60 odsto, što nas stavlja u inferioran položaj, iako smo praktično ista fabrika“ revoltirano kažu u sindikatu.

Štrajkuju i šefovi iz Fijat Plastic-a

U Samostalnom sindikatu naglašavaju da neće odustati od svojih zahteva, najavljujući da će štrajkovati u skladu sa zakonom ‘’koliko god bude trebalo’’. Pojašnjavaju da će svakog radnog dana obustavljati proizvodnju na sat vremena, a satnica štrajka će, kažu, naizmenično biti organizovana u prvoj i drugoj smeni.

Foto:Predrag Petrović

U fabrici Fijat Plastic zaposleno je oko 90 radnika, a u Samoslanom sindikatu veruju u uspešnost štrajka, objašnjavajući da je preko 90 odsto zaposlenih u sindikatu, te da su se svi izjasnili za štrajk. Dodaju da su podršku dobili i od neposrednih rukovodilaca.

„Juče su se u naš sindikat učlanili i visokopozicionirani šefovi koji su od danas sa nama u štrajku. To nam pokazuje da i neposredni rukovodioci imaju poverenja u nas i koliko je firma udarila po leđima radnika. Ovo je borba za naša prava i za naše dostojanstvo“ kategorični su u sindikatu.

Kompanija „Fijat Plastic“ do 2018. godine poslovala je pod imenom Magneti Mareli i kao Fijatov dobavljač proizvodila je plastične komponente za model 500L.

Fijat je 2018.godine kupio tu fabriku koja je zvanično postala deo grupacije Fijat Krajsler Automobili Srbija.

Bez komentara iz Fijata

Odgovore na novonastalu situaciju u vezi sa Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu i štrajkom zaposlenih u Fijat Plastic-u, Nova.rs zatražila je u PR službi FCA Srbija, ali nam je u telefonskom razgovoru rečeno da „nemaju komentar“ na sve što se trenutno dešava u Kragujevcu.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare