Tridesetak radnika iz Indije, koji već godinu rade u Srbiji na izgradnji građevinskih objekata, angažovanih preko firme GP Nikolić iz Kraljeva, danas su započeli štrajk glađu ispred zgrade lokalne samouprave u Kraljevu, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade. Kažu da im se u proseku duguje između 1.500 i 2.500 evra, i da zbog toga ne mogu da se vrate u svoju domovinu

Pročitajte još:

Grupa radnika noseći transparente, i sedeći na pločnicima, okupila se ispred Skupštine grada Kraljeva kako bi javno izneli svoj problem.

Radnici su prošle godine došli iz Indije kako bi radili na većim građevinskim projektima u Srbiji, koje je dobila firma GP Nikolić. Ali, kažu da su u problemu, jer nemaju novac da bi se vratili kući.

„Ušli smo u štrajk glađu, i bićemo ovde dok nam ne budu ispunjeni zahtevi.

Naši poslodavci su nam sve vreme govorili kako nemaju novac za isplatu plata, i da moraju da nastave sa radom, ili nećemo biti isplaćeni. Baš tako su nam rekli. A duguju na za četiri meseca, a mi od juna ne radimo“, kaže Bubalan Danapali, građevinski inženjer.

Prema njegovim rečima, jedna grupa od stotinak radnika se u januaru vratila u Indiju, a da su ovi koji su se okupili na protestu, ostali u Srbiji.

Indijski radnici, njih 150, koje je GP Nikolić iz Kraljeva doveo u Srbiju, bili su, a neki su još uvek, angažovani na kapitalnim državnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, Koridora 11, vijadukta „Čortanovci“ i drugim.

Oni su raspoređivani po potrebi na nekoliko različitih punktova na kojima je firma GP Nikolić bila angažovana kao podizvođač radova.

U Srbiju su pristizali u grupama, u periodu maj−jul 2019. godine.

U GP „Nikolić“ nisu hteli da komentarišu postupak angažovanih radnika navodeći da u firmi nema odgovornog lica koje bi nam dalo odgovore na pitanje koliko se neisplaćenih zarada duguje građevinarima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)