Protest radnika Berteksa Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle zatvaranja fabrike u Kragujevcu i protesta radnica zbog neisplaćenih zarada i otpremnina, turska fabrika tekstila Berteks, u petak je uplatila otpremnine i prevoz, potvrdile su za Nova.rs bivše radnice. Međutim, iako je poslodavac obećao da će biti izmirena sva dugovanja, zaposlenima se još uvek duguju dve i po zarade i naknada za neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

Turska fabrika tekstila, kao strani investitor u Srbiji, koristila je državne subvencije za zapošljavanje radnika, a fabriku u Kragujevcu zatvorili su posle pet godina rada, uz obrazloženje da zbog ekonomske krize više nemaju posla.

Fabriku su zatvorili 15. oktobra, objekat u kome su poslovali oglasili su za prodaju, a 108 radnica otpušteno je kao tehnološki višak.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsPoslodavac je zaposlenima ostao dužan otpremnine, zarade za dva i po meseca, prevoz i naknadu za neiskorišćene dane odmora, a termin za isplatu više puta su odlagali.

Zaposleni, koje uglavnom čine žene, protestovali su ispred fabrike i najavili protest ispred Gradske uprave u Kragujevcu i blokadu saobraćajnica, ukoliko im ne budu isplaćena sva dugovanja.

Bivša radnica Violeta Stojanović, za Nova.rs je izjavila da su im krajem prošle nedelje isplaćene otpremnine i prevoz za tri meseca, ali ne i zarade, kao i godišnji odmor. Ona je podsetila da je poslodavac obećao da će sve isplatiti odjednom i najavljuje da će tokom nedelje organizovati protest.

Violeta Stojanović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Sačekaćemo do kraja dana da vidimo da li će nam biti uplaćen i ostatak koji nam se duguje. Ako nam na račune ne bude ništa leglo organizovaćemo protest‘‘, rekla je ova bivša radnica.

Zaposlene u Berteksu, otkaz ugovora o radu potpisale su 14. i 15. oktobra ove godine, a prema tom ugovoru, poslodavac se obavezao da će sva zastala dugovanja isplatiti do 15. novembra.

Kako novac nije uplaćen, radnice su protestovale ispred fabrike, poslodavac je dva puta pomerao rok, a poslednji termin bio je 25. novembar.

Direktor fabrike Ferhat Gedik, ranije je za naš portal izjavio da im je za isplatu svih zaostalih dugovanja prema zaposlenima potrebno oko 180.000 evra.

Berteks je u Kragujevcu poslovao od 2017. godine i sve do 2019. godine zapošljavao više od 300 radnika, a onda su krenula otpuštanja i u firmi je ostalo oko 100 zaposlenih.

Fabrika Berteks bila  je korisnik državnih subvencija, a prema podacima do kojih je došao lokalni portal Pressek, ovaj turski investitor od države je dobio  700.000 evra, kao stimulaciju za zapošljavanje novih radnika.

BONUS VIDEO: U Kragujevcu zatvorena turska fabrika Berteks tekstil

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram