Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U fabrici Berteks tekstil bez posla je ostalo 98 radnica, koje su na poziv menadžmenta, 13. i 14. oktobra potpisale rešenje o otkazu ugovora o radu, a fabrika je oglašena na prodaju. Direktor fabrike Ferhat Gedik, za Nova.rs demantuje navode pojedinih radnica da su "otkaz dobile preko noći" i ističe da "nisu pobegli", te da ostaju u gradu u nameri da prodaju objekat ili pronađu drugog investitora slične delatnosti, koji bi zaposlio njihove radnice.

U fabrici Berteks tekstil, potvrdili su da su otpustili 98 radnica, ali napominju, da otkaze nisu uručili „naprasno i bez prethodnog obaveštenja“.  Navode, da su radnicama, već početkom septembra najavili da će fabrika, zbog nedostatka posla, biti zatvorena, kao i da su sa Nacionalnom službom za zapošljavanje započeli pripremu socijalnog programa.

Direktor fabrike Ferhat Gedik, za Nova.rs kaže da nijedna radnica neće biti „zakinuta“ i da će im biti isplaćena sva zaostala dugovanja.

Ferhat Gedik Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„U ugovorima koje su potpisale navedeno je da je rok za isplatu 15. novembar i do tada ćemo isplatiti zaostale zarade, doprinose i otpremnine. Na svakom ugovoru je tačan iznos koji dugujemo svakoj radnici, a to će i dobiti“, rekao je Gedik.

U fabrici su za Nova.rs istakli da ukupna dugovanja prema radnicama, uključujući i otpremnine iznose 180.000 evra.

Na naše pitanje zbog čega su oglasili prodaju fabričke hale, direktor je odgovorio da je to ‘‘njihova imovina‘‘ i da imaju pravo sa njom da rade šta hoće, ali je dodao i da su voljni da iznajme prostor dugom investitoru koji bi zaposlio njihove radnice.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kategorično je rekao „da nisu pobegli iz Kragujevca“, da fabrika nije zatvorena, da njihova administracija radi, kao i da intenzivno tragaju za pronalaženjem rešenja za iskorišćavanje proizvodniih kapaciteta koje imaju u fabrici.

Radnice se žale na mobing

U medijima su se pojavila svedočenja radnica „Berteks tekstila“ koje su izjavile da su u fabrici trpele mobing, da im nisu plaćeni prekovremeni sati, kao i da su bile primorane da rade po 18 i 22 sata dnevno.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nekadašnji predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, Jugoslav Ristić, izjavio je za TV Nova S, da su i do sindikata stizale pritužbe radnica Berteksa i istakao da nije bilo kontrole države u poslovanju stranih investitora koji su koristili državne subvencije za zapošljavanje. On je stava, da ne treba povlađivati stranim investitorima.

„Te radnice su radile bez zaštitne opreme, šile su neke materijale iz kojih je izlazila prašina. To su informacije koje smo dobijali od njih. Nisu smele da odu u inspekciju. Kada im kažemo da odu i prijave, nisu smele, bile su zastrašene. A mi ne možemo umesto njih, ako niko neće da svedoči. Društvo mora da se zabrine, svi mi moramo da se zabrinemo, to nije pravedno i nije održivo društvo. Ovo pokazuje potpuno pogrešnu politiku države, davanja novca stranim kompanijama, koje odmah po isteku ugovora ili drastično smanje broj zaposlenih, ili odu kao u ovom slučaju,“ rekao je Ristić.

Jugoslav Ristić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kompanija Berteks tekstil u Kragujevcu je otvorena 2017. godine i prema tvrdnjama menadžmenta, koristili su subvencije države u iznosu od 480.000 evra, ali su kako navode, za taj novac morali da prilože i bankarske garancije od 700.000 evra.

U trenutku kada su otvorili fabriku, imali su 270 radnika, da bi se taj broj polovinom 2018. popeo na 300.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Berteks tekstil imao je ugovore sa velikim tekstilnim kompanijama iz Nemačke i Španije, a u Kragujevcu su šili odeću za poznate brendove kao što su Zara, C&A, Street one, Cecil, Massimo Duti i druge.

Tvrde, da su se posledice pandemije odrazile i na njihove porudžbine, pa je broj radnika počeo da opada posle pandemije, a da su zbog potpunog nedstatka posla, u septembru ove godine ušli u proces prekidanja proizvodnje

U fabrici su za Nova.rs negirali sve tvrdnje radnica da su trpele mobing i opisali, da se u kolektivu radilo, kako su rekli, ‘‘u porodičnoj atmosferi‘‘.

„Mi nismo sklonili nijednu mašinu iz fabriike. Još uvek gledamo da pronađemo zakupca koji će nastaviti neku sličnu delatnost i koji će uposliti naše radnice. Žao mi je što sada čujem da radnice pričaju da su trpele mobing. Nije mi jasno zbog čega su kod nas ostale pet godina, ako je ovde bilo mobiga“, zaključio je direktor Ferhat Gedik.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je na kraju rekao i da njihove, sada već bivše radnice, ne moraju da brinu zbog neisplaćenih dugovanja i da će im sve biti uplaćeno u zakonom predviđenom roku, odnosno do 15. novembra.

Ipak, ostaje činjenica da je još jedan strani investitor bez posla ostavio srpske radnike. U ovom slučaju, bez plata je ostalo 98 žena, koje su prema tvrdnjama zaposlenih, uglavnom samohrane majke.

****

BONUS VIDEO: Privremeno se obustavlja izgradnja Linglong fabrike, troškovi postali previsoki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare