Foto:Nova.rs

Do 31. januara privrednici mogu da se jave za subvencije za prelazak na novu fiskalizaciju, a do kraja aprila treba da se povežu novom opremom sa Poreskom upravom. Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić poziva sve poreske obveznike da što pre krenu u prelazak na novi sistem i objašnjava da elektronski fiskalni uređaj može da bude i računar, tablet ili mobilni telefon.

Saša Dulić kaže za RTS da se oko 97.000 poreskih obveznika već prijavilo za subvencije od strane države. Podseća da rok za prijavu traje do 31. januara.

PROČITAJTE JOŠ

Dulić ističe da možda ima onih koji ne žele da pređu na novu fiskalizaciju, ali da opravdanje da se neko ne snalazi sa tehnologijom ne stoji jer obveznici već godinama na sličan način predaju svoje poreske prijave.

„Ima poreskih obveznika koji to ne žele, ne znaju ili se ne snalaze, ali za njih to radi knjigovođa. Nema apsolutno nikakvog razloga da pomišljamo da neko ne ume to da uradi“, naglašava Dulić.

Kaže da poreski obveznici imaju izbor jer je Poreska uprava odobrila 109 različitih elemenata fiskalnih uređaja, pa svi mogu da iskombinuju najbolje rešenje koje odgovara karakteru njihovog prodajnog mesta.

Navodi da za nekoga ko izdaje poneki račun tokom dana ili na svakih pola sata ili sat, poput frizera, jedan tablet ili bolji mobilni telefon sa malim printerom može da bude adekvatno rešenje. Elektronski fiskalni uređaj može da bude računar, tablet, mobilni telefon, važno je da evidentira promet robe i usluga u realnom vremenu.

„Fokusiramo se na fiskalizaciju računa, a tehnologija koja raste i razvija se će u narednom periodu da stvara i neke nove uređaje koji će moći da budu fiskalni uređaji“, objašnjava Dulić.

Na pitanje kakva je procedura kada je, na duži ili kraći period, konekcija sa Upravom u prekidu, Dulić ističe da nije realno da svi u svakom trenutku imaju pristup internetu i da će se dešavati padovi i druge nedostupnosti, ali da svaki uređaj ima lokalni procesor fiskalnih računa.

„U trenutku dok nema iinterneta, on potpisuje i verifikuje račune lokalno i kada se uspostavi internet, on te račune pošalje“, objašnjava Dulić.

Jednostavna provera da li je račun pravi

Na računima će biti i QR kod, pa svako ko primi račun može jednostavnom proverom pomoću telefona da utvrdi da li je račun koji je dobio stvarno račun ili falsifikat.

„Ako građanin utvrdi da je to pravi račun, može da bude siguran da će deo iznosa koji je platio kupcu završiti u državnoj kasi“, naglašava Dulić.

Ističe da fiskalne račune treba da imaju svi oni koji svoju robu i usluge prodaju fizičkim liicma za gotov novac, ali i da postoji uredba Vlade Srbije koja je pojedine kategorije oslobodila, najčešće iz tehničkih razloga.

Dulić naglašava da i privrednici imaju koristi od sveobuhvatnog praćenja prometa i nove fiskalizacije.

„Imaju mogućnost da izaberu najadekvatnije rešenje za njih. Neće više imati obavezne godišne tehničke preglede koji se plaćaju, neće morati da menjaju fiskalni modul jer on više ne postoji, neće imati dve trake. Tehnologija ide u korak sa vremenom“, ističe Dulić.

Poziva sve poreske obveznike da što pre krenu u prelazak na novi sistem i da ne dovedu sebe u neprijatnu situaciju da u aprilu kupe fiskalni uređaj, ali da zbog gužve imaju problem da pronađu servisera koji će da ga instalira.

Privrednici do 31. januara mogu da se jave i za subvencije za prelazak na novu fiskalizaciju. Finansijska podrška od 100 evra daje se za svaki prijavljeni poslovni prostor ili prostoriju i 100 za svaki elektronski fiskalni uređaj.

BONUS VIDEO: Oporavite svoj kućni budžet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare