Prodaje se zlatara Majdanpek, početna cena duplo manja od tržišne vrednosti

Biznis 30. avg. 202118:45
Podeli:
Zlatara Majdanpek, logo
Foto: Promo

Zlatara Majdanpek, sa svom pripadajućom imovinom, biće na javnoj prodaji 5. oktobra u Beogradu. Početna cena je skoro upola manja od procenjene vrednosti majdanpečke industrije plemenitih metala.

Poslednji socijalni program u ovoj kompaniji sproveden je pred kraj 2015. godine, kada su industriju za preradu plemenitih metala, uz otpremninu, napustila 263 radnika. Već naredne godine, Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o otvaranju stečaja.

U svom sastavu ovo preduzeće imalo je tri pogona – Zlataru Majdanpek, Megaplast i fabriku elektroproizvoda koja je jedina privatizovana još 2008. godine.

Na prodaju su pogoni zlatare, nakit i ukrasni proizvodi, hemija i metalurgija, centralni magacin i poslovni prostor.

Osim prodavnice zlatare Majdanpek u Zaječaru, prodajnih objekata bilo je u Beogradu, Požarevcu, Valjevu i Nišu.

IPM je bio poznat po odličnim majstorima i po ručnoj izradi nakita. Zlatnici i srebrnjaci obeležili su istoriju zlatare i celih epoha na ovom prostoru, pa su poznate serije sa Titovim likom, likom svetaca, istorijskih ličnosti cara Konstantina, na primer.

U pogonima u Majdanpeku izrađivan je i „Dobričin prsten“, jedna od najznačajnijih glumačkih nagrada.

Osamdesetih godina prošlog veka u pogonima zlatare prerađivale su se dve tone plemenitih metala godišnje.

Od 2000. godine IPM je radio u sastavu RTB-a Bor. U više navrata tražili su strateškog partnera ali su svi pokušaji privatizacije bili bezuspešni.

Petog oktobra, na javnom nadmetanju, zlatara Majdanpek prodavaće se po početnoj ceni od 130.000.000 dinara a njena vrednost procenjena je na 259.400.000 dinara.

BONUS VIDEO: U Palati pravde izložene majice 

Komentari

Vaš komentar