Detalj sa protesta frilensera Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" zatražilo je da se naplata eko-takse po sadašnjem sistemu obustavi. Kako je saopšteno, taj zahtev je iznet na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine. To Ministarstvo je, tvrde iz udruženja, "jasno odbilo da se naplata eko-takse u sadašnjem obliku obustavi, ali je izrazilo načelnu spremnost da razmotri predloge o pravičnoj naplati eko-takse. Predstavnici Ministarstva su na sastanku bili fokusirani na iznošenje podataka o raznim ekološkim inicijativama koje država navodno sprovodi ili planira da sprovede".

Predstavnici „Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije izneli su zamerke na trenutni sistem naplate eko-takse i predali predstavnicima Ministarstva inicijativu podnetu Ustavnom sudu radi poništaja uredbe o eko-taksi.

„Predstavnicima Ministarstva je ukazano da je naplata eko-takse stupila na snagu u trenutku kada su preduzetnici i privrednici već iscrpljeniefektima pandemije korona virusa. Sa druge strane, ovaj dodatni namet privrednici ne smatraju pravednim, jer se njime privreda opterećuje bez dovoljno jasnog i izdiferenciranog kriterijuma uticaja delatnosti na životnu sredinu, samo na osnovu formalno prijavljene delatnosti, veličine firme i godišnjeg prometa. Postoje apsurdne situacije gde eko-taksu moraju da plate i delatnosti za koje je teško zamisliti da imaju bilo kakav uticaj na životnu sredinu“, navedeno je u saopštenju.

Predstavnicima Ministarstva je ukazano i na ranije objavljene slučajeve gde su ekološki fondovi korišćeni nenamenski, kao i na činjenicu da privrednici ne vide jasnu vezu između novca koji se plaća na ime eko-takse i bilo kakvih ekoloških projekata koje država sprovodi. Zbog svega toga, udruženje „Zaštitnik PPS“ smatra da u sadašnjem obliku eko-taksa predstavlja samo dodatni parafiskalni namet, uveliko iscrpljenoj privredi.

„Očekivano, predstavnici Ministarstva novac privrednika i preduzetnika Srbije uzimaju zdravo za gotovo i nisu pokazali dovoljno zainteresovanosti za probleme privrede koja ekološke projekte svojim novcem treba da finansira, niti za pravičniju raspodelu tereta finansiranja“, nezadovoljni su privrednici.

Udruženje „Zaštitnik PPS“ stoga smatra da je potrebno da preduzetnici i privrednici pojačaju pritisak na državu kako bi bili dovoljno ozbiljno shvaćeni i kako bi interesi privrednika, koji svojim novcem državu finansiraju, bili postavljeni kao prioritet državnim organima.

Zahtevi su:

– ukidanje Uredbe o eko taksi u sadašnjem obliku

– redefinisanje Uredbe po jasnim kriterijumima u saradnji sa privrednicima i ekološkim udruženjima

– namenski karakter, a ne da sredstva idu u opšti budžet

– nezavisan nadzor nad projektima i trošenjem sredstava od strane predstavnika renomiranih ekoloških organizacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar