Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju građani koji su zaradili više od 3,2 miliona dinara, što je trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji.

Poreska prijava podnosi se do 16. maja, a poslednji dan zakonskog roka je 15. maj ove godine, navodi se u objašnjenju Ministarstva finansija u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2021. godinu, piše Nova ekonomija.

„Neoporezivi iznos dohotka za 2021. godinu iznosi 3.268.224 dinara i jednak je visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji“, navodi Ministarstvo finansija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u 2021. godini iznosila je milion dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Prihodi koji se oporezuju su oni koji su ostvareni  u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine i to na osnovu: zarade, oporezivog prihoda od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava, oporezivi prihod od nepokretnosti, prava industrisjke svojine. Zatim, od davanja u zakup pokretnih stvari, oporezivi prihod sportista i sportskih stručnjaka, prihod od pružanja ugostiteljskih usluga, navodi se u objašnjenju Ministarstva finansija.

BONUS VIDEO: Koji porez plaća Crkva

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar