Foto:Vesna Lalić/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Privatna arhiva

Na kapiji ispred termoelektrane "Nikola Tesla" blok A u utorak ujutru osvanulo je obaveštenje kojim se radnici pozivaju na protest upozorenja. Kako se može videti na obaveštenju skup zaposlenih trebalo bi da se održi ispred Upravne zgrade TENT A u četvrtak od 14.30 sati.

Kako je navedeno u obaveštenju koje je zakačeno na kapiji, protest će biti održan zbog niskih zarada zaposlenih, koje su prema navodima organizatora,  „na nivou od pre deset godina“. Kao drugi razlog protesta navodi se nezadovoljstvo radom sindikata EPS-a.

Obaveštenje je potpisao predsednik Radne grupe Mladen Gajić, koja predstavlja deo sindikata koji formalno nije organizator protesta.

Ineče, sindikat EPS „TENT“ još u junu uputio je dopis svim svojim članovima da će se organizovati štrajk i protesti ukoliko se ne reši pitanje zarada, odnosno vrednost radnog časa.

Dragoslav Ljubičić iz Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ u TENT-u kaže za Nova.rs da njegov sindikat neće učestvovati na protestu, budući da je, kako on tvrdi, u pitanju „zauzimanje startnih pozicija“.

„Postoji ogromno nezadovoljstvo socioekonomskim statusom zaposlenih jer više od dve godine vrednost radnog časa pada, pa je ona manja od zakonski propisane vrednosti. Za avgust će najverovatnije biti isplaćena u vrednosti od 186 dinara po satu u bruto iznosu. U EPS-u su dugo ćutali, a sadašnje rukovodstvo čini sve da stvori ambijent u kome će biti nesmetano snabdevanje energentima“, podvlači on.

Pored toga, Ljubičić dodaje da je u sindikatu radnika EPS, čiji deo radnika organizuje protest ovo izborna godina zbog čega određeni članovi pokušavaju da „naprave promociju i kampanju za izbore“.

„To je zauzimanje startnih pozicija. Moj sindikat neće podržavati ovaj protest. Skup organizuje jedna neformalna grupa koja je sebe nazvala radnom grupom, koja je objedinila nezadovoljstvo zaposlenih. Oni su nezadovoljni radom svog sindikata, za šta ja ne vidim neku logiku jer postoji način na koji se bori protiv toga. Sa druge strane, bilo bi suludo da ne podržim ideje da se poboljša položaj radnika u TENT-u, ali tvrdim da ovo nije način. Sadašnji direktor EPS-a nije neko sa kim ne može da se razgovara“, zaključuje naš sagovornik.

Bonus video: Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare