Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Javno preduzeće "Pošte Srbije" uskoro postaje akcionarsko društvo, čime se, kao i u slučaju Elektroprivrede Srbije, otvara mogućnost upliva privatnog kapitala. Transformacija Pošte u AD trebalo bi da bude završena tokom ove godine, i to je potvrdio i sam v.d. direktora Zoran Đorđević. Iako on nije govorio o potencijalnoj prodaji, predstavnici sindikata iz tog preduzeća kažu da se već priča o privatiziciji pojedinih sektora.

Kako je saopštio Zoran Đorđević, Pošta će se transformisati u AD kako bi „mnogo bolje funkcionisala i prilagodila se novim tržišnim okolnostima“. Ova vest posebno je zanimljiva jer je Pošta još jedno javno preduzeće, nakon EPS-a, koja transformacijom otvara put ka potencijalnoj privatizaciji.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kako za „Novu“ objašnjava ekonomista Mihailo Gajić, transformacija Pošte u AD može potencijalno da donese promene u vlasničkoj strukturi.

„Javno preduzeće po našem sistemu ne može da se privatizuje, ali bi se transformacijom u AD to omogućilo“, kaže Gajić, objašnjavajući da, ipak, privatizacija ne bi bila nužno loša stvar, s obzirom na loše poslovanje ovog, još uvek javnog preduzeća.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da je u velikom broju država, poput Nemačke ili Japana, pošta delimično ili u potpunosti privatizovana, ali u njima postoji određena kontrola države, kako bi se izbegao privatni monopol.

Ipak, Gajić ističe da je je transformacija u akcionarsko društvo, ukoliko država bude stopostotni akcionar kako je najavio Đorđević, promena samo na papiru.

„Građani transformaciju u AD neće ni osetiti. To nije promena koja se primećuje u praksi“, zaključuje on.

Stefana Mitrovića, predsednika Sindikata radnika Pošte „Sloga“, ne bi začudilo da pojedini sektori budu privatizovani, ali još uvek nema dokaza da se ide u tom smeru. Kako objašnjava naš sagovornik, o tome se priča i postoje „usmene indicije“.

Protest radnika pošte ispred Vlade Srbije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ne mogu da tvrdim da će doći do privatizacije, ali često se u Pošti govori o tome kako je ‘Pošta net’, koja je sada u vlasništvu Telekoma, najprofitabilniji sektor preduzeća, a lično mislim da bi po tom modelu, sada neki privatnik mogao da preuzme vlasništvo nad određenim sektorima“, kaže Mitrović.

Sagovornik „Nove“ dodaje da je situacija u Pošti, pogotovo što se tiče ljudstva i zarada loša, te da bi dovođenje novog menadžmenta nakon transformacije u AD možda moglo da donese boljitak.

„Međutim, pitanje roka za transformaciju je zamagljeno, ne postoji nijedan dokument u kojem je jasno objašnjeno kada će do nje doći, na koji način i slično“, objašnjava naš sagovornik.

Radnici Pošte „na ivici gladi“

Tvrdnji da stanje u Pošti nije dobro idu u prilog i protesti na kojima su učestvovali zaposleni, a poslednji u nizu bio je štrajk glađu trojice poštara. Oni su, prilikom svakog protesta, isticali da su plate i uslovi rada loši.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako su govorili iz sindikata „Sloga“, ogromna većina radnika „radi na ivici gladi“, u nehumanim uslovima i nema obezbeđena sredstva za rad, kao što je papir, toner, adekvatna uniforma ili prevozno sredstvo.

Međutim, Pošta je za samo tri meseca tokom prethodne godine sklopila čak pet sponzorskih ugovora, čija je ukupna vrednost bila 21.987.000 dinara, odnosno blizu 200.000 evra. Tako su milionski iznosi dati Fudbalskom klubu „Napredak“ iz Kruševca, Beogradskom festivalu igre, portalu Objektiv, Er Srbiji i  AD“Politika“.

Privatnik pred vratima još jednog javnog preduzeća

Inače, Pošta nije jedino javno preduzeće na čija vrata bi mogao da zakuca privatnik, s obzirom na to da je Nadzorni odbor dao zeleno svetlo za transformaciju EPS-a u AD. Nakon pisanja „Nove“ da se sprema promena u ovom preduzeću, vlast je negirala da to ima ikakve veze sa privatizacijom, ali su svi njeni potezi ukazivali da se priprema teren za taj korak. Samo jedan od tih poteza je strogo poverljiv ugovor sa Norvežanima, koji je „Nova“ ekskluzivno objavila.

Podsećanja radi, država je ugovor sa oznakom „strogo poverljivo“ sklopila sa norveškom firmom „Rystad Energy“, koja je uradila analizu stanja i dala predlog šta bi, po fazama, trebalo da se uradi, a jedan od pregloga je i preispitivanje vlasništva.

BONUS VIDEO Da li je EPS na pragu privatizacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar