Foto: Arhiva/N1

Transparentnost Srbija pozvala je Kancelariju za javne nabavke da sprovede monitoring primene zakona u javnim preduzećima i drugim preduzećima u državnom vlasništvu čijim je direktorima istekao mandat, i da utvrdi ko je potpisivao planove javnih nabavki i zaključivao ugovore o javnim nabavkama.

Transparentnost navodi 20 preduzeća čiji su direktori u statusu vršioca dužnosti iako je svima istekao rok maksimalnog trajanja tog statusa propisan zakonom: „Srbijagas“, „Srbijašume“, „Putevi Srbije“, „Pošta Srbija“, „Elektroprivreda Srbije“, JP za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, „Nuklearni objekti Srbije“, „Zavod za udžbenike“, „Mreža most“,  „Emisiona tehnika i veze“, „Nacionalni park Kopanik“, „Nacionalni park Fruška Gora“, „Nacionalni park Đerdap“, „Železnica Srbije“AD, „Srbija Voz“ AD, „Srbija Kargo“ AD, Transnafta AD, „Državna lutrija Srbije“ DOO, „Tvrđava Golubački grad“ DOO i „Rezervat Uvac“ DOO.

Ako su posle isteka svog mandata, ugovore potpisivali vršioci dužnosti direktora, to predstavlja osnov za ništavost ugovora, objašnjava Nemanja Nenadič iz Transparentnosti Srbija.

„Uskoro će osam godina od kako je postala zakonska obaveza da se raspisuju konkursi za direktore javnih preduzeća. Pre toga su ta mesta i bila tako uređena da je Vlada postavljala koga je htela, sada imamo zakonsku osnovu, rokove koliko može trajati v.d. stanje i ti rokovi se ne poštuju. To stvara veće probleme nego pre 2013. godine, jer je tada partijsko postavljenje bilo manje više u skladu sa zakonom“, podseća Nenadić.

Ćulibrk: Vučić ih ne da, kao što nije dao Gašića i Lončara

Pre godinu dana na predlog MMF-a da se primeni zakon i na konkursu izaberu direktori javnih preduzeća i da se završi sa vršiocina dužnosti direktora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ne, podseća urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

„Ko što je onomad rekao: ‘Ne dam Gašića, ne dam Lončara, ne dam ovog, ne dam onog’, jer po njegovom mišljenju, pravi direktori bi se ponašali drugačije, ne bi slušali izvršnu vlast. Svedoci smo procena Svetske banke da to kako se upravlja javnim i državnim preduzećima, godišnje poreske obveznike košta 300 miliona evra“, upozorava Ćulibrk.

Vučić najavio konkurse, ali od tada ništa

To jeste jedna anomalija koja piše i u izveštaju Evropske komisije, priznao je predsednik Srbije početkom decembra ali promena još nema

„Uskoro ćemo ići na konkurs za sve direktore javnih preduzeća. Verujem da Vlada već preduzima mere, to sam danas čak i ja pomenuo na sastanku. To je posle razgovora sa evropskim predstavnicima, bila moja molba članovima Vlade Srbije, i potpuno sam siguran da će Vlada to da uradi“, poručio je tada Vučić.

Iz izveštaja Državne revizorske institucije vidi se da su oko 400 miliona evra Putevi Srbije potrošili ne poštujući zakon o javnim nabavkama. Direktor ne postoji, postoji v.d. koji nema prava da bilo šta potpisuje jer je pre osam godina istekao rok otkad on više ne bi mogao da bude na tom mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar