Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio novo povećanje plata i penzija, ali je nedeljama pre toga govorio o najstrašnijoj zimi i o deficitu od 600 miliona dolara. Posle dugotrajne kuknjave, Vučić nas je obavestio da bi penzije mogle da budu veće za 18,2, minimalci za 14 odsto. U Fiskalnoj strategiji koju je za narednu godinu priredilo Ministarstvo finansija nije pomenuto ovakvo blagostanje i ovolike povišice. Ipak, predsednik po svemu sudeći, bolje zna.

Fiskalna strategija, uz gomilu floskula, predviđa da će „politika penzija i plata biti jedan od prioriteta na rashodnoj strani“. Ipak, u ovom dokumentu nisu se usudili da predvide i uračunaju precizne procente povišice penzija i minimalca – tu je Vučić.

U međuvremenu, inflacija raste, prete nestašice energenata. Zato se stručnjaci u razgovoru za Novu, sa pravom pitaju, odakle pare za ovaj optimizam predsednika Srbije. Ekonomisti, istovremeno raskrinkavaju i Vučićevu obmanu o povišici penzija za 18 posto, u praksi će to biti znatno manje.

„Kada nam je na 9,2 posto udeo penzija u BDP-u, imamo prava na povećanje penzija. Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, uspeli smo da spustimo na ispod 9,1. U novembru ili decembru povećanje penzija prvo, a posle će biti drugo, od 1. januara. Dakle, penzionerima od januara penzije veće minimalno 18 odsto“, rekao je Vučić. Iskusni ekonomista Ljubomir Madžar konstatuje, u izjavi za Novu, da je praksa naše vlasti, da mimo dokumenata koji je obavezuju “donosi razne odluke I niko joj ništa ne može”.

Samo porez Srbiju spasava

Profesor Madžar objašnjava da se za najavljenu povišicu vlast neće zaduživati. Novac će se u budžet preliti tako što će inflacija na kraju povećati prihode koje država ubire od poreza. Sa druge strane, inflacija će pojesti i najvavljenu povišicu.

“Računa se da će godišnja inlfacija biti 10,4 odsto, prema tome, kada Vučić kaže da će penzije biti povećane za 18 do 20 odsto, to je u najboljem slučaju, u realnom izrazu, polovina. Dakle, realno povećanje u novčaniku može da bude osam ili devet odsto”, objašnjava pofesor Madžar. Naš sagovornik objašnjava da povišica penzija nije dobra volja Vučića, već zakonska obaveza.

“Povećanja, zapravo, mora da bude jer je zakonski regulisano švajcarskom formulom, ali će se zahvaljujuči inflaciji cela stvar građanima predstaviti kao mnogo povoljnija nego što jeste”, kaže Madžar.

Vučićeva obećanja

Osim penzija predsednik je najavio i dvocifreno povećanje minimalca, a cilj je da u martu naredne godine prosečna plata bude 710 evra.

Suprotno ovim optimističnim tvrdnjama, građani Srbije nedeljama su slušali o “najstrašnijoj zimi” koja nam dolazi, gubitku od 600 miliona dolara koji je nastao zbog sankcija na rusku naftu, struji koje “neće biti nigde”, nafti koja će drastično poskupeti. Građani, takođe, gledaju prazne rafove u prodavnicama i konferencije za medije na kojima se prilažu fotografije robnih rezervi kao dokaz da ipak svega ima, a osećaju i inflaciju koja im “jede plate” i poskupljena koja su za godinu dana dostigla nivo od 10,4 odsto.

Ipak, Vučić je najavio početak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kako bi navedena povećanja mogla I da se realizuju.

Novinarka nedeljnika NIN Petrica Đaković, koja prati i analizira ekonomska dešavanja, kaže da Vučićeve najave povišica nemaju uporište u zvaničnim ekonomskim strategijama i dokumentima za 2023. i 2024 godinu, pa se sve svodi na puko nagađanje. rekla za da problem može da predstavlja to što je nedavno Fiskalni savet dao svoje mišljenje na nacrt fiskalne strategije za 2023. sa projekcijama za 2024. I 2025. godinu, a ovih stvari tu uglavnom nema. Stoga, pokušaj da tumačimo izjavu predsednika Vučića bio bi čisto nagađanje.

„Mi imamo zakonom ustanovljen način kako se obračunavaju penzije, one se po važećoj formuli usklađuju jednom godišnje i kada je inflacija niska, to je onda održivo. Kada ona raste, kao sada, postoje predlozi da se, umesto jedenom, penzije usklađuju dva puta godišnje zato što se dosta kaska – u januaru 2023. se penzija usklađuje sa inflacijom koja je bila od juna 2021. do juna 2022. godine, I kada inflacija raste, penzioneri ostaju oštećeni – povećanje kasni jer je inflacija bila niža u periodu sa kojim se penzija usklađuje. Zato postoje priče o usklađivanju dva puta godišnje, ali da li ćemo, kada povećamo penzije u skladu sa inflacijom i tome dodamo neki očekivani rast zarada, dolazimo do tih 18,2 odsto, u ovom trenutku ne znamo”, rekla je Đaković za Novu.

Petrica Đaković Foto: N1

Ona objašnjava da je predsednik rekao da država planira da uradi ono što poslodavci i ekonomisti traže već godinama – smanjenje opterećenja rada, što znači da ovo povećanje neće biti na teret poslodavca, nego države, što znači da država planira da poslodavcima ostavi prostor da oni povećavaju zarade, što će iziskivati troškove u budžetu.

Redakcija “Nove” kontaktirala je Fiskalni savet, ali smo dobili odgovor da ne komentarišu tuđe izjave za medije, ali trenutno je u toku istraživanje o tome kako kriza u Ukrajini utiče na budžet Srbije, čije objavljivanje možemo očekivati tokom juna.

BONUS VIDEO: Ispovest penzionera – kako preživeti sa 17.500 dinara penzije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare