Foto:nenad Mihajlović/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; promo logo; shutterstock by Belish; shutterstock

Posle informacija da Elektroprivreda Srbije (EPS) i mađarska firma MVM osnivaju zajedničko preduzeće, stigao je odgovor Ministarstva rudarstva i energetike koji oštro demantuje takve navode. Ipak, nekoliko nedelja kasnije ozvaničena je odluka o osnivanju jednog drugog, zajedničkog preduzeća ovoga puta između „Srbijagasa“ i mađarske MVM Group. Za sada nema previše detalja, a sagovornici Nove tvrde da obe strane imaju interes za ovakav poduhvat. Napominju da sporazum ne mora unapred da bude štetan po Srbiju, ali da zavisi ulažemo mi, a šta oni.

Vlada Srbije donela je rešenje o davanju saglasnosti za osnivanje privrednog društva „SerbHungas“ d.o.o, a samu odluku doneo je Nadzorni odbor Srbijagasa.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, u utorak na Strateškom savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću potpisan veliki broj sporazuma, a među njima i ovaj o osnivanju zajedničkog preduzeća oko nastupanja na srpskom tržištu kada je trgovina gasom u pitanju.

Nešto ranije, u javnosti se pojavila informacija da će „Elektroprivreda Srbije“ formirati zajedničko preduzeće sa mađarskom firmom, što je Ministarstvo energetike demantovalo.

Samo nekoliko nedelja kasnije ozvaničena je informacija da će se formirati novo preduzeće. Podaci su šturi, a najava bez mnogo detalja.  Time je otvoreno pitanje zbog čega se sada osniva nova kompanija i kome to ide u korist?

Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković objašnjava da se o formiranju preduzeća premalo zna, ali da on ne mora biti štetan ukoliko naša i mađarska strana ulažu zajedno novac ili imovinu, ali da ukoliko naša strana ulaže imovinu, a druga samo novac, to je štetan posao.

„Teško je komentarisati sadržaj sporazuma koji još uvek nije dostupan. MVM je pandan našem EPS-u, samo što je mnogo veći jer se bavi i gasom. U svom sastavu ima i nuklearnu elektranu Pakš. To je respektabilna firma i praviti preduzeće sa respektabilnim kompanijama uvek su dobra stvar, samo je pitanje šta ulažemo mi, a šta Mađari“, kaže sagovornik Nove i dodaje:

milos zdravkovic
Miloš Zdravković Foto:Medija centar Beograd

„Ako naša i njihova stranu ulažu novac, to je dobra opcija, ili ukoliko obe strane ulažu imovinu. Ali nije u redu da kao na primeru EPS-a uložimo 11 hidroelektrana, a oni novac. To je pljačka zemlje. Dakle, nije sporno da pravimo zajedničke projekte, ali mora da se zna šta ulažemo. Ako polazimo od toga da mi dajemo imovinu, a oni pare, to je neprihvatljivo apsolutno“, objašnjava sagovornik Nove.

Kada je reč o potencijalnim projektima, Zdravković napominje da Srbija i Mađarska zajedno mogu da prave gasna skladišta, ali prema njegovim rečima, još uvek nam nedostaju informacije.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije nema dilemu da obe strane imaju interes da formiraju preduzeće.

„Jedina korisna stvar koju imamo sa Mađarima je naše skladištenje gasa kod njih, jer je podzemno skladište Banatski dvor 50 odsto naše, 50 odsto rusko. Ako pravimo dogovor sa Mađarima da koristimo još veći prostor za skladištenje gasa, formiranje zajedničkog preduzeća je dobra stvar. To preduzeće će imati nekolicinu administrativaca koje će da objedinjuju zajedničke interese nas i Mađara“, tvrdi Vuletić.

Foto: N1

Na pitanje koji su zajednički interesi dve strane, Vuletić odgovara da je ubedljivo najveći interes sigurno snabdevanje gasom preko Balkanskog toka.

„Celo snabdevanje preko Ukrajine nalazi se pred velikim upitnikom. Gas prema Mađarima ide preko Srbije, pa je njihov interes da imamo dobre odnose da sprovedemo taj gas. Ako je preduzeće pravljeno iz obostranih interesa, onda je to odgovor“, zaključuje Vuletić.

Nastavak saradnje dve strane najavio je i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto koji je pre nekoliko meseci izjavio da je postignut dogovor da Mađarska Srbiji skladišti i isporučuje prirodni gas i ove godine.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Sigurno snabdevanje gasom Mađarske obezbeđuje tranzit preko Srbije, a mi pomažemo Srbiji tako što čuvamo nekoliko stotina miliona kubnih metara gasa u našim skladištima i prosleđujemo joj kada joj je potrebno“, naveo je Sijarto u martu ove godine.

Sijarto je naveo da je strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije umnogome razlog zašto Mađarska može uspešno da se nosi s aktuelnim problemima i izazovima.

Bonus video: Da li će Bajatović ostati na čelu Srbijagasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare