PKS: Žig kvaliteta i domaćeg porekla za još 53 proizvoda

Biznis 20. sep. 202016:06
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 Pravo na žig "Čuvarkuća" u projektu Privredne komore Srbije (PКS) "Stvarano u Srbiji", kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobila su još 53 proizvoda, medju kojima su i prvi proizvodi srpskog metalskog sektora, saopštio je Savet koji čine eksperti u oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i životne sredine.

Nove „Čuvarkuće“ su iz sektora metalske proizvodnje -19 proizvoda, iz prehrambene industrije – 34 proizvoda i to: priključci za traktore i motokultivatore i samohodne mašine „FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovi za javno osvetljenje kraljevačke „Amige“, kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka „Ukusi moga kraja“, koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija „Merkator S“, različite vrste meda i proizvoda na bazi meda firme „Cmana“ Кrnjevo, više vrsta voćnih sokova kompanije „Rauch Serbia“ Кoceljeva i proizvodi od aronije preduzeća „Aronija vita“ Surduk.

Ovim proizvodima, porodica čuvarkuća uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga, saopštila je PKS.

Odluke Saveta za odlučivanje o pravu na korišćenje kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ donete su jednoglasno, istakao je predsednik tog saveta Mihailo Vesović, ocenivši da je veoma značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig.

„Interesovanje kompanija za žig ‘Čuvarkuća’ premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti“, istakao je Vesović, objasnivši da će stručne komisije utvrditi koji proizvodi ispunjavaju kriterijume, a konačnu odluku, nakon detaljnog razmatranja, doneće Savet.

Kako je ukazao„ „važno je što smo dobili i prve čuvarkuće iz metalskog sektora, jer je on značajna karika u lancu vrednosti ostalih industrija, čime pruža mogućnost kompanijama u drugim delatnostima da se dobro pozicioniraju, stvaraju proizvode i usluge visoke dodate vrednosti i povećaju prihod i profitabilnost“.

Predsednik „Agromehanike“ Ljubinko Gobeljić, najvećeg domaćeg proizvodhača poljoprivredne mehanizacije, rekao je da žig „Čuvarkuća“ za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

„Sa oznakama ‘Čuvarkuće’ bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost medjunarodnih sajmova na kojima učestvujemo“, istakao je Gobeljić.

Akcijom „Stvarano u Srbiji“, Privredna komora Srbije još jednom je dokazala da razume i oseća stvarne potrebe privrede u Srbiji – da se na originalan i jedinstven način promovišu proizvodi stvarani od najkvalitetnijih domaćih sirovina i resursa, da se edukuju potrošači da Srbija ima kvalitetne proizvode, koji mogu da obezbede rast, kako lokalne zajednice, tako i celokupne srpske ekonomije.

„Rauch Serbia“ je izuzetno ponosna što je postala deo ove akcije, što su naši proizvodi dobili žig ‘Čuvarkuća’, koji će potrošačima u Srbiji približiti naše proizvode, kao i našu kompaniju koja je zaista prepoznala kvalitetne resurse u Srbiji u svakom smislu“, istakao je generalni direktor kompanije „Rauch Serbia“ Perica Aleksić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar