Marko Čadež Foto: N1

Privredna komora Srbije (PKS) će radi efikasnijeg rešavanja problema privrednika, pripremiti inicijativu i uputiti je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, saopštila je večeras PKS.

Inicijativa će biti upućena zvaničniku EU „kako bi bila razmotrena u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, dogovoreno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i predstavnika kompanija koje posluju na kosovskom tržištu sa Lajčakom, navodi se u saopštenju.

PKS je dodala da je „sa visokim predstavnikom EU dogovorena intenzivna saradnja radi pronalaženja najboljih rešenja koja će obezbediti neometano poslovanje kompanija“.

„Dobar primer i rezultati koje smo do sada imali u saradnji dveju komora, kao što je usaglašavanje rada institucija radi rešavanja otvorenih pitanja dveju poslovnih zajednica, mogu da budu model i u ovoj fazi razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, ukazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je put za rešavanje mnogih otvorenih pitanja i problema privrednika, uključujući i probleme Beograda i Prištine.

U saopštenju je navedeno da je Lajčak „istakao da dobra ekonomska saradnja dveju poslovnih zajednica podstiče rast i čuva radna mesta, kao i da obe strane moraju da upostave jednake uslove u poslovanju“.

Predstavnici domaćih kompanija upoznali su Lajčaka „sa problemima plasmana mesa i mleka na tržište Kosova zbog neusaglašenosti veterinarskih sertifikata“,

Naveli su i probleme koji su nastali „zbog antidamping mera Prištine na blokove i stočnu hranu“.

Ukazali su i „na odbijanja kosovskih carinskih službi da carine robu na čijoj ambalaži se nalazi srpski znak usaglašenosti „AAA“.

„Na sastanku je bilo reči i o taksi Prištine na uvoz brašna od 0,4 centa po kilogramu, kao i prometu lekovima i medicinskim sredstvima sa aspekta komercijalnog plasmana i humanitarne pomoći“, prenela je PKS.

Proizvođači su ukazali „i da je suvišna i neprihvatljiva obaveza isticanja zastava pored cena proizvoda na rafovima, jer deklaracije proizvoda sadrže poreklo“.

Učestvovali su, na sastanku, predstavnici kompanija Koka kola/Bambi, Neoplanta/Nelt, DPS Klas, Nektar, Mlekara Šabac, Mladost Leskovac, Metalac, Hemofarm, Farmalogist, i FSH Jabuka.

BONUS VIDEO: Eskobar i Lajčak posle Prištine sa istim starim porukama i u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar