Ričard Grenel, Metju Palmer, lobiranje
Foto: Shutterstock/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/VALDRIN XHEMAJ

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi "Jorktaun Solušns LLC" 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine "Nova". Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, i Metju Palmer, u to vreme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom „Jorktaun solušns“ i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Poslednji je potpisan pre samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta firma je u obavezi da obezbedi “strateško savetovanje vezano za teme kojima se bavi PKS, a koje utiču na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”.

Opširnije pročitajte u štampanom izadnju.

BONUS VIDEO Kampanja kao stanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar