Penzioneri, Danica Popović
Foto: Filip Krainčanić, Zoran Lončarević/Nova.rs

Krajem prošle nedelje, predsednik Aleksandar Vučić, najavio je povećanje penzija, koje će, kako je naglasio biti usklađeno sa povećanjem plata. Naveo je da će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, zatražiti "pomeranje švajcarske formule" za izračunavanje penzije u kriznim vremenima. Međutim, ekonomisti strahuju da će teret krize ponovo pasti na leđa penzionera.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović ističe da „nijedno Vučićevo obećanje nije ispunjeno“

Profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Danica Popović, za Nova.rs kaže, da je „najveći problem“ predsednika Vučića, što nijedno obećanje nije ispunio i što na kraju, kako ističe, „sve dođe na svoju kontru“. Zbog toga strahuje i da bi penzioneri mogli da ostanu bez najavljenog povećanja.

„Cene rastu, a najviše rastu one zbog kojih penzioneri i ljudi slabije kupovne moći žive sve lošije. To će da se nastavi, jer očekujemo i dalje rast cene nafte, a u toj spirali i nastavak rasta svih ostalih cena, tako da će penzije, svakako zbog toga što je njihov iznos fiksiran, padati u odnosu na plate koje će rasti. Plate rastu kada odluče poslodavci, a ne kada država tako kaže. Zbog toga, mi do kraja godine možemo da očekujemo dalji rast inflacije i ujedno smanjenje penzija i smanjenje standarda penzionera. Ne samo penzionera nego i najranjivijih grupa, kao što su invalidi i svi ostali koji primaju socjalnu pomoć“, istakla je profesorka Popović.

Švajcarska formula podrazumeva da se penzije 50 posto usklađuju prema rastu cena, a 50 posto prema rastu zarada. Penzije su prema toj računici, prvi put uvećane u februaru 2020. godine, a prosečna penzija tada je iznosila 27.754 dinara, odnosno 236 evra. Prosečna pentzja u martu ove godine iznosila je 30.974 dinara, što je 263,4 evra.

Bonus video: Jovan Tamburić: Penzioneri žive na ivici egzistencije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare