auto, telefon u vožnji, automobil
Foto: Shutterstock

Roming kod tri najveća telekomunikaciona operatera u Srbiji (Telekom, A1 i Yettel) će u najpopularnijim turističkim destinacijama domaćih turista, ne računajući zemlje Zapadnog Balkana i Grčke, koštati uglavnom od oko 60 do oko 150 dinara u slučaju minuta poziva, i od 29,9 do 50 dinara u slučaju slanja sms poruka. Što se tiče prenosa podataka cene počinju od 100 dinara po jednom megabajtu. Svaki od operatera ima svoj način računanja troškova, ali cene rastu prvenstveno u zavisnosti od udaljenosti ovih zemalja od Srbije.

Tema tarifa rominga je ponovo ušla u fokus nakon što je nedavno održan sastanak ministarke turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i grčkog ministra Turizma Vasilisa Kikiliasa na kom je jedna od tema upravo bila roming, tj. njegovo potencijalno ukidanje ove sezone.

Podsetimo, prošlog leta u julu domaći operateri su smanjili međunarodne tarife za saobraćaj ka Grčkoj u rasponu od 50 do 99 odsto, te će ove cene ako ne bude roming ukinut ostati i ove letnje sezone. Takođe, od 1. jula prošle godine roming je ukinut između zemalja Zapadnog Balkana, tj. Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

„U vezi sa zahtevom srpske strane za ukidanje rominga srpskim turistima u Grčkoj, daćemo sve od sebe da utičemo na operatere da roming ukinu ili da smanje tarife“, rekao je grčki ministar turizma Vasilis Kikilias u Beogradu.

Koje su cene u drugim destinacijama

Blic“ je nedavno kontaktirao najveće telekomunikacione operatere u Srbiji, tj. Telekom, Yettel i A1, povodom cena rominga i u ostalim destinacijama koje su omiljene kod domaćih turista, kao što su Turska, Španija, Tunis, Egipat i Bugarska.

U nastavku pogledajte kako se kreću cene tarifa.

Telekom

Kako su za „Blic“ rekli iz Telekom Srbija, „uslovi korišćenja mts usluga u romingu zavise od zone kojoj pripada određena zemlja (destinacija) i tipa usluge koju korisnik ima (postpaid, prepaid, kontrola troškova).“

U okviru Telekom ponude postoji 5 zona, i od navedenih destinacija Bugarska se nalazi u prvoj zoni, Španija i Turska u drugoj, dok su Egipat i Tunis u četvrtoj.

Tako će se iz Bugarske, ako ste korisnik ovog operatera, minut odlaznog poziva plaćati 102 dinara, minut dolaznog poziva 36 dinara, jedan sms 24 dinara, a jedan megabajt protoka podataka oko 614 dinara.

U slučaju druge zone, tj. Španije i Bugarske, minut odlaznog poziva košta 150 dinara, minut dolaznog poziva 42 dinara, sms poruka će vas koštati 30 dinara, a jedan megabajt protoka nešto više od 737 dinara.

Najskuplje telefoniranje od navedenih lokacija je iz, logično, četvrte zone (u koju spadaju Egipat i Tunis) i tu se minut odlaznog poziva plaća 360 dinara, minut dolaznog poziva 90 dinara, sms 48 dinara, a prenos podataka 1228,8 dinara.

Kako su istakli za „Blic“ iz kompanije A1, cene roming usluga se kod njih „razlikuju u zavisnosti od paketa korisnika i u kojoj je zoni destinacija u koju se putuje“.

U sklopu njihove ponude postoje 3 zone: prva u sklopu koje su Evropa i Turska, druga u sklopu koje je ostatak sveta i Rusija, i treća unutar koje su obuhvaćene satelitske, avio i pomorske mreže.

Dakle cena minuta poziva u prvoj zoni je 99 dinara, a sms poruke je 29 dinara, dok je jedan megabajt prenosa podataka takođe 99 dinara.

U drugoj zoni cena minuta poziva je 199 dinara koliko je i jedan megabajt, a cena sms poruke u ovoj zoni iznosi 49 dinara.

Yettel

I u kompaniji Yettel postoji nekoliko zona za roming, tj. njih 5, s’ tim što je 5 zona za Satelitske, pomorske i avio mreže.

U prvu se ubrajaju (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija), u drugu se ubraja ostatak Evrope, u treću Rusija, Azija (bez Arabijskog poluostrva) i Severna Amerika, a u četvrtu (Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Južna Amerika, Australija).

Tako vas u prvoj zoni odlazni poziv košta 119,9 dinara, dolazni poziv 49,9 dinara, sms poruka 29,9 dinara, a megabajt podataka 99,9 dinara. U drugoj zoni vas minut odlaznog poziva košta 179,9 dinara, dolaznog poziva 59,9, sms 34,9, a megabajt 109,9 dinara.

U trećoj zoni minut odlaznog poziva košta 269,9 dinara, minut dolaznog poziva 89,9, sms poruka košta 39,9 dinara, a megabajt oko 120 dinara. Četvrta zona ima sledeće cene: minut odlaznog poziva 399,9 dinara, minut dolaznog poziva 109,9, sms poruka košta 54,9 dinara

„Ono što našI korisnici vole i rado koriste kada putuju su roming dodaci koji donose ogromne uštede“, istakli su iz ove kompanije za „Blic“.

I iz Telekom i A1 su takođe istakli da u ponudi imaju slične pakete za roming koji obezbeđuju uštedu.

U Grčkoj i ove godine jeftiniji saobraćaj

Kako su nam naveli iz kompanija za Grčku i ove godine, mimo odluke grčkih operatera o ukidanju rominga, imaju posebne cene saobraćaja.

Iz Telekoma su nam istakli da Grčka pripada posebnoj zoni tzv. 0a, a da je cena odlaznog poziva 19,06 dinara po minutu, a minut dolaznog poziva 3,58 dinara u Grčkoj ove godine.

U A1 cena odlaznog i dolaznog poziva iz Grčke je ista 49 dinara, jedan megabajt prenosa podataka košta 1 dinar, a sms poruke koštaju 14,9 dinara.

U Yettelu, minut odlaznog poziva košta 49,9 dinara, minut dolaznog poziva košta 11,9 dinara, jedna sms poruka košta 4,9 dinara, a 100 kilobajta internet saobraćaja košta 0,1 dinara.

BONUS VIDEO Kupanje za Prvi maj u Budvi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar