Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je da je do sada prestalo da radi oko 200 agencija zbog krize koju je izazvala pandemija i upozorilo da će se taj broj povećavati jer Ministarstvo finansija i dalje izbegava da pomogne, iako su među delatnostima koje beleže najveće gubitke.

U saopštenju se podseća da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka agencija i da je zato još važnije da turističke agencije dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale poslovanje.

Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90 odsto, a od njih zavisi i povraćaj novca građanima koji su uplatili putovanja pre početka krize, navodi UTAS.

Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. marta su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, dok prekid rada beleži 105 privrednih subjekata, među kojima je 10 organizatora putovanja.

U UTAS-u očekuju da se problemi povećaju u februaru kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa, koje agencije ne mogu da plate jer ne rade već skoro godinu dana.

Zbog toga Udruženje ponovo apeluje da se taj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć, kao i drugim ugroženim kategorijama, i da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju.

Pozdravljamo mere kojima je država pomogla gradskim hotelima i najavila subvencije za prevoznike, jer je i njihovo poslovanje ugroženo, ali očekujemo da se uvaže i naši argumenti koji su bazirani na bilansima i činjenicama o gubicima, navodi se u saopštenju UTAS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar