Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Kada saberemo javno dostupne podatke o 10 najvećih investicija u srpske startape u 2021. godini dolazimo do cifre od 92,35 miliona dolara.

Najviše novca prošle godine, 58 miliona dolara, je prikupilo startap Tenderly koja se bavi razvijanjem platofrmi za programere, timove i kompanije koje žele da izgrade inovativne blokčejn proizvode.

Druga kompanija na listi je Connect the Dots, sa prikupljenih 15 miliona dolara, koja razvija platformu mrežne inteligencije koja koristi veštačku inteligenciju za mapiranje i upravljanje poslovnim konekcijama, piše Blic.

Odmah iza se nalazi Orgnostic, koji razvija platformu za HR analitiku, sa prikupljenih 5 miliona dolara, potom All.Art, internet platforma na kojoj umetnici mogu da izlažu, istražuju, kupuju i prodaju svoja umetnička dela, sa 4,5 miliona, Solrise koji je razvio 3 proizvoda na Solana blokčejnu sa 3,4 miliona, Kriptomat, kripto-novčanik, sa 2,5 miliona dolara.

Anari AI, prva online čip fabrika na cloud-u koja se bavi razvojem platforme za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, osigurala je u prethodnih godinu dana 2 miliona dolara. Trickest startap koji razvija cloud-based platformu za pronalaženje slabih tačaka poslovnih sistema, pribavio je 1,4 miliona dolara.

Poslednje dve kompanije na listi, Joberty, platforma za oglašavanje poslova u IT industriji i razmenu utisaka o firmama u ekosistemu, i Tapni, koji proizvodi pametne vizit karte, osigurale su 350.000 i 200.000 dolara investicija.

PROČITAJTE JOŠ

Trenutno vidimo da po visini investicija startap scenom vladaju oni koji se bave blokčejn tehnologijom, što je direktan pokazatelj da postoje kvalitetni startapi u ovoj oblasti u kojoj smo inače prepoznati poslednjih godina i globalno. Iako je taj trend pozitivan, na osnovu aktivnosti u ekosistemu koje su usmerene na rast i razvoj startapa i programe podrške očekujemo da se pojave i druge oblasti na listi startapa sa najvećim investicijama, kaže Nataša Škrbić, programska direktorka za oblast startap ekosistema u Inicijativi „Digitalna Srbija“ .

Izvoz IKT usluga

Za prvih pet meseci ove godine, izvoz IKT usluga iz Srbije je iznosio čak 951 milion evra, što je 40,8 odsto više nego prošle godine, podelila je na svom Tviter nalogu premijerka Ana Brnabić.

Takođe, suficit koji je taj sektor napravio u Srbiji iznosi 695 miliona evra, i ta cifra je viša 49,1 odsto.

BONUS VIDEO: Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare