Foto: Ataimages, Nova.rs

“Hotel Jugoslavija” dobio je novog vlasnika i to, kako se očekivalo, kompaniju “Milenijum tim”, koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci. Prodajom ovog čuvenog zdanja nije, međutim, nestala tužba koju je oko zemljišta na kome se nalazi “Jugoslavija” podnela Luka Beograd, čiji je direktor i vlasnik Milan Beko. Prema informacijama “Nove”, vrednost spora iznosi oko 11,6 miliona evra.

Hotel “Jugoslavija”, više od četiri hektara zemljišta i propratna imovina nedavno su prodati za oko 27 miliona evra, a kupac tog kompleksa koji je bio u vlasništvu firme “Danube riverside” u stečaju je “MV Investmen”, odnosno “Milenijum tim”, čiji su vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Ta firma je zapravo do prodaje bila i suvlasnik parcele na kojoj se nalazi hotel, a ima udeo i u vlasništvu samog objekta.

Ipak, upravo parcela na kojoj se nalazi “Jugoslavija” postala je predmet spora sa Lukom Beograd, čiji je direktor i vlasnik biznismen Milan Beko. Kako je bilo navedeno u oglasu, ali se ističe i u zabeležbama u Katastru nepokretnosti, Luka Beograd pokrenula je “imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katastarske parcele”.

Hotel Jugoslavija Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Koliki je taj deo parcele, nije poznato. Međutim, građevinsko zemljište na kojem se hotel nalazi ima ukupnu površinu od 45.613 kvadrata, odnosno oko 4,5 hektara.

Prema informacijama do kojih je došla “Nova”, spor je pokrenut 9. juna prošle godine, a do sada je održano najmanje 16 ročišta.

U sudskoj dokumentaciji u koju smo imali uvid kao osnov tužbe navodi se “utvrđenje”, dok vrednost spora iznosi 1.361.510.531 dinara ili oko 11,6 miliona evra.

Na osnovu čega konkretno je Luka Beograd tužila “Danube riverside”, odnosno ćerku firmu Milenijum tima, šta predstavlja pomenuta cifra, pitali smo advokata te kompanije Nikolu Protića, ali do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori na naša pitanja.

Radovi počinju na jesen?

Nije poznato ni da li ovaj spor može da utiče na planove novog vlasnik Milenijum tima, da na toj ekskluzivnoj lokaciji zida luksuzni kompleks. I to pitanje postavljeno je Protiću.

Odmah nakon kupovine hotela “Jugoslavija”, Milenijum tim (koji je bio jedini ponuđač) saopštio je da su početnim ulaganjem većim od 42 miliona evra „zaokružili su preuzimanje kompletne lokacije bivšeg hotela Jugoslavija“, te da će u naredne četiri godine uložiti oko 400 miliona evra.

„Inicirali smo izmenu plana detaljne regulacije kako bismo mogli da realizujemo izgradnju moderog stambeno-poslovnog kompleksa sa hotelom visoke kategorije na lokaciji koja, posle 25 godina, to zaslužuje“, pisalo je u saopštenju.

Hotel Jugoslavija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je objavio N1, “Milenijum tim“ postavio je ambiciozne rokove za realizaciju svog projekta, i očekuje se da bi radovi mogli da počnu već ove jeseni. Do tada bi svi zakupci trebalo da se isele iz hotela Jugoslavija.

U planu je da na tom mestu bude izgrađen kompleks sa stambenom i poslovnom kulom, i hotelom iz luksuznog lanca „Ric-Karlton“ (Ritz-Carlton).

Kako je objavljeno, za realizaciju ovog projekta angažovan je holandski arhitektonski biro UNStudio, koji stoji iza brojnih poznatih zgrada uključujući muzej Mercedes-Benz u Štutgartu i zgradu centralne stanice u Arnhemu.

Pored hotela biće sagrađene dve kule – jedna poslovna i jedna stambena, visine do 155 metara. Nove kule na Zemunskom keju biće među najvišim objektima u gradu, ali ipak neće sa trona svrgnuti Kulu Beograd u Beogradu na vodi, koja je visoka 168 metara.

U septembru prošle godine Grad Beograd oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela Bloka 10 kojim je predviđena izgradnjastambeno-poslovnog kompleksa ukupne BGRP od 240.000 m².

BONUS VIDEO Slobodan Maldini o hotelu Jugoslavija: U saradnji sa državom investitori rade šta žele, a arhitekte su saučesnici u svim investitorskim planovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare