Foto: EPA-EFEANDREJ CUKIC, Shutterstock

Članovi sinikata "Tent" u okviru EPS, planiraju da stupe u štrajk. U dokumentu, u koji je Nova imala uvid, navodi se da je duži vremenski period poslodavac gluv na mnogobrojne probleme, a između ostalog se pominje i cena radnog sata, koja je manja u odnosu na prethodne godine, što je protivno odredbama iz posebnog kolektivnog ugovora koji su potpisali.

Osim probelma sa zaradama, u dokumentu se pominje i problem sa obezbeđivanjem ogreva, koji bi zaposleni trebalo da dobiju pred predostojeću zimu.

U pomenutom dopisu iz sindikata ističu „da se sve navedno ne sme dozvoliti“, kao i da od zaposlenih traže podršku za štrajk koji planiraju.

Foto:Privatna arhiva

Nova je stupila u kontakt sa sindikatom „TENT“, a jedan od zaposlenih iznenađen pitanjem o štrajku, rekao je da je to interna stvar.

„Odakle vam taj dokument? To je neki naš dogovor, nešto između nas. Ne planiramo nikakav štrajk u budućnosti“, naveo je on.

A kako se utvrđuje minimalna cena radnog sata?

Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ u termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, Dragoslav Ljubičić, navodi da je još 2003. ili 2004. godine uvedena kategorija „masa zarade“.

„Dakle Vlada Republike Srbije prihvati plan poslovanja Elektroprivrede Srbije i onda iz tog plana se u odnosu na broj radnih sati i dana predviđa trošak zarada, da bi se potom izračunala cena konačne zarade“, navodi Ljubičić. Ističe da masa zarade može biti mesečna i godišnja, kao i da  je očigledano da sa brojem radnih sati potpuno pogrešno kalkuliše.

PROČITAJTE JOŠ

„Jedna trećina zaposlenih radi 24 sata 365 dana godišnje, reč je o smenskom režimu rada u proizvodnji. Zatim, dve trećine radi u prvoj smeni, u regularnom režimu. Postojećom kalkulacijom, ljudi iz druge smene nemaju nikakvu korist iil blagodedet, na primer, državnog praznika koji treba da bude plaćen“, podvlači Ljubičić.

On dodaje da bi masa zarade trebalo da bude rezultat samog rada, a ne bilo kakvih predviđanja. Ljubičić podseća da je odredbama iz kolektivnog ugovora predviđeno da cena radnog sata u tekućoj, ne može biti manja od prethodne godine.

„Danas je isplaćena zarada za mesec maj, sa prosečnom cenom sata od 178 dinara, što je za 23 dinara manje od minimalne utvrđene cene radnog sata na nivou Republike Srbije“, navodi Ljubičić i dodaje da je to najmanja cena u poslednje 4 i po godine. Naš sagovornik ističe da je situacija sa zaradama kritična poslednjih godinu dana , jer je cena radnog sata manja od 201 dinara, što je propisano kao minimalna cena.

U okviru EPS nezakonite isplate

Ljubičić tvrdi da su u okviru EPS nezakonite isplate, s obzirom na to da bi cena radnog sata trebalo da bude jedinstvena.

„U Kolubari je 218 dinara. Jedna grupa zaposlenih je u podređenom položaju u odnosu na druge, to je praktično mobing“, tvrdi Ljubičić. Sagovornik Nove kaže da je EPSu potrebna pomoć.

„EPS je bolesnik kom je potrebna terapija, a moguće i hiruruški rezovi, a to nije sigurno ovo što Vlada planira da radi, procenjujući vrednost preduzeća i pripremajući ga za privredno društvo“, kaže Ljubičić.

Teško da će zaposleni dobiti ogrev

U dokumentu o potencijalnom štrajku, sindikat „TENT“ navodi i da je upitna dostava ogreva zaposlenih u susret zimi. Ljubičić navodi da su zaposleni do sada ogrev dobija iz rudarskog basena „Kolubara“ i to po tržišnoj ceni , kao i da je rel o sirovom i sušenom lignitu.

„Još uvek nije donesta konačna odlula, ali mislim da će EPS, odnosno, RB Kolubara imati uglalj u širokoj potrošni i da će to biti prioritet u odnosu na radnike“, kaže Ljubičić i dodaje da neki radnici koji su se prijavili za ogrev prošle godine, nisu isti dobili.

Podsetimo, javno preduzeće „Eektroprivreda Srbije“, prema saznanjima „Nove“, uskoro bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo. Za to je praktično već sve pripremljeno, uključujući i procenu imovine, koja je prošla Vladu Srbije, a sve bi trebalo da bude završeno do početka 2023. Transformacijom u akcionarsko društvo, otvara se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, najverovatnije kroz dokapitalizaciju i strateško partnerstvo.

BONUS VIDEO: TENT Havarija za havarijom – gde je Mića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare