Foto:shutterstock; promo

Komisija za zaštitu konkurencije je nakon analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije u periodu od pet godina, pokrenula postupak protiv vlasnika Donkafe i Grand kafe zbog sumnje da su se dogovarali o ceni i poskupljenjima. Takvi dogovori su protivzakoniti i štetni, pre svega po građane Srbije.

Dok u svetu pada cena određenog proizvoda na tržištu, to na cene istog proizvoda u Srbiji gotovo po pravilu nema uticaja. Pad cena usledi značajno kasnije i najčešće ni izbliza nije srazmeran onom koji je zabeležen na svetskom tržištu. Za to je pravi primer cena goriva kod nas.

Sudeći prema analizi koju je uradila Komisija za zaštitu konkurencije slična situacija je i sa kafom.

To se navodi u njihovomu Zaključku pokretanja postupka protiv Atlantik Grupe i Štraus Adriatik.

Komisija je, kako navodi, osnovano pretpostavila da su ta preduzeća kao dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, usaglašavali poslovne strategije o cenama mlevene kafe na domaćem tržištu.

Kako se kretala cena u svetu

Komisija je posmatrala kretanje cena najzastupljenijih na tržištu, Donkafe momenet od 200 grama i Grand gold kafe, u periodu od 2015. do 2020. godine sa aspekta kretanja cena sirove kafe na svetskom tržištu, kao komponente sa najvećim udelom u formiranju prodajne cene mlevene kafe.

Navodi se da je u periodu od početka 2017. godine uočen kontinuirani pad cena sirove kafe tokom 2017, 2018. i 2019. godine. Prošle godine je usledio rast cena da bi ove dostigao nivo pre početka 2017.

Šta se dešavalo u Srbiji

Iako su cena sirove kafe na kraju 2018. i tokom 2019. bila najniža u poslednjoj deceniji, to građani Srbije kao kupci nisu osetili.
„Na tržištu Republike Srbije nije došlo do smanjenja cene mlevene kafe posmatranih proizvoda koje bi bilo očekivano imajući u vidu udeo cene sirove kafe u maloprodajnoj ceni mlevene kafe“, zaključuje Komisija u svojoj analizi.

Dodaje se da, prema navodima samih proizvođača, cena sirove kafe učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda.

Imajući u vidu tu činjenicu, očekivano je bilo da se maloprodajna cena kafe uskladi sa cenom sirove kafe na svetskom tržištu, odnosno da pojeftini.

U Srbiji se to, nije desilo.

Poziv Komisije: Dostavite dokaze

Komisija za zaštitu konkurencije je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije.

 

Bonus video: Poskupljenje goriva u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare