Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Kupovna moć građana Srbije dotiče dno. Odlazak u radnju sve više podseća na "Survivor". Reporter Nove.rs otišao je sa 1.000 dinara u kupovinu. Iako u svoju korpu nije stavio nikakve luksuzne namirnice, ispostavilo se da je u rafove morao da vrati čak tri proizvoda, jer je preterao sa troškom. Iz naše potrošačke korpe morali su da "lete" čokolada, jaja i krastavac, a to, priznaćete, nisu neke luksuzne stvari.

Krenuli smo da punimo korpu, ništa posebno, ali se i to ispostavilo kao previše za naš budžet od jedne crvene.

Do pune korpe trebaće vam dosta više novca, a uz artikle koje su nam svakodnevno potrebni, čokolada ili flaša soka nam postaje misaona imenica. Sudeći po ceni mesa, svi ćemo silom prilika postati vegetarijanci.

U naš budžet uklopilo se samo nekoliko namirnica, tek da se baš ne crkne od gladi. Cene su pravi šok. 300g mlevenog svinjskog mesa nas je koštalo 300 dinara, 4 paradajza su nas koštala oko 90 dinara, dva krastavca 50, čokolada 165, kutija sa pet breskvica 175, trešnje takođe pakovanje od 200g koštalo je na akciji 150 dinara, sir listići 340, i na kraju pakovanje od 10 komada jaja 299 dinara.

Kada se sračuna koliko košta naša željena korpa, ceh iznosi 1.569 dinara. Malo smo preterali, pa smo shvatili da nešto moramo da vratimo i. Iz korpe su izleteli čokolada, jaja i krastavci. Naša korpa je bila poluprazna, a za 1.000 dinara nismo imali toliko namirnice od kojih bismo mogli da napravimo valjan ručak za dve osobe.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Pored cena hleba, ulja, šečera, brašna i raznih proizvoda, veoma je poskupelo meso kao i mlečni proizvodi. Nekada se na policama nalazio hleb koji je koštao  od 70 do 200 dinara, za one najkvalitetnije, a danas je ta cena nešto veća.

Dakle, 300g mlevenog mesa, paradajz 4 komada, breskve, trešnje i sir 340 smo dali ukupno 1.055 dinara. Da li od ovoga može da se napravi ručak – teško.

Bonus video: Poljoprivrednici najavljuju radikalne proteste zbog cene pšenice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)