Foto:shutterstock

Jedan od najvećih troškova studiranja je iznajmljivanje stanova. Cena rentiranja je počela da divlja, pa su pojedini stanovi sada i duplo skuplji nego pre samo nekoliko meseci. Nekretnine po Beogradu i čitavoj Srbiji masovno su, posle početka sukoba u Ukrajini, počeli da iznajmljuju ruski državljani, što je uticalo na poskupljenje. Poznavaoci situacija u oblasti nekretnina kažu da se situacija neće uskoro stabilizovati, pa da ne treba čekati jesen za iznajmljivanje studentskih stanova. Za vas smo napravili pregled najatraktivnijih lokacija blizu fakulteta u najvećim univerzitetskim centrima od Beograda, pa do Niša.

Beograd

Stanovi u blizini Vukovog spomenika, oko kojeg se nalazi veliki broj fakulteta, ne mogu se pohvaliti cenama povoljnim za većinu studenata. Tako je za garsonjeru u ovom delu grada potrebno izdvojiti od 300 do 350 evra, dok se jednosobni stanovi kreću od 300 do 500 evra mesečno.

U blizini Vukovog spomenika nalazi se i Lion, još jedna popularna lokacija za studente, što zbog njenog položaja u odnosu na fakultete, što zbog dobre povezanosti sa centrom grada. Ni Lion nije lokacija na kojoj je tako lako pronaći povoljan stan – oglasi na internetu pokazuju da je za manje stanove, garsonjere i jednosobne, potrebno izdvojiti minimum 350 evra.

Jasmina Gavrilov Dražić ispred sajta 4zida.rs ističe da studenti biraju onaj deo grada koji je najbliži njihovom fakultetu.

„U Beogradu, lokacije koje studenti najčešće koriste su relativno blizu jedna drugoj (fakultet-centar grada-autobuska stanica), pa čak i ako studenti ne žive u neposrednoj blizini fakulteta, ili npr. centra grada, brzo mogu doći do njega. Fakulteti se nalaze na različitim mestima (centar, Voždovac, autokomanda, Novi Beograd…) pa studenti biraju onaj deo grada koji je najbliži njihovom fakultetu, a zatim i jer je Beograd dvomilionski grad i u njemu lokacije atraktivne za studente nisu blizu jedna drugoj“, ističe Gavrilov Dražić.

Novi Sad

U nekim gradovima, poput Novog Sada, gotovo svi fakulteti (osim Medicinskog fakulteta i Akademije) se nalaze jedan blizu drugog u kampusu na Keju, te je zbog toga ovaj deo grada među najpopularnijima za najam kod studenata.

„Ovaj deo grada obuhvata naselja Liman I-IV, Grbavicu, Spens… Ipak, u gotovo svim univerzitetskim centrima, osim u Beogradu, lokacije koje studenti najčešće koriste su relativno blizu jedna drugoj (fakultet-centar grada-autobuska stanica), pa čak i ako studenti ne žive u neposrednoj blizini fakulteta, ili npr. centra grada, brzo mogu doći do njega“, navodi Gavrilov Dražić.

Prema podacima 4zida.rs, prosečna oglašavana cena najma garsonjere u Novom Sadu je 208 evra, a jednosobnog stana 225 evra.

Foto:Shutterstock/hiv360

Subotica, Niš, Kragujevac

Život u garsonjeri najmanje plaćaju studenti u Kragujevcu i to 136 evra, dok za stan u zavisnosti od veličine izdvajaju od 140 do skoro 280 evra. U Subotici i Nišu je nešto skuplje. Pa tako garsonjeru u Nišu možete naći za 180 evra, dok je cena u Subotici 143 evra.

Foto: Shutterstock

„Zanimljivo je da za cenu najma garsonjere u Beogradu, možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu, a ako dodate još šest evra onda možete iznajmiti I trosoban stan u Kragujevcu“, ističe sagovornica „Nove“.

Studenti hrle za stanovima krajem avgusta

Gavrilov Dražić navodi da stanovi neće drastično poskupeti u narodnom periodu.

„Ne očekuje se da će cene drastično poskupeti za dva meseca, ali je najčešće ponuda u junu i julu veća nego pred kraj avgusta ili u septembru, kada su mnogi stanovi već iznajmljeni. Iz tog ugla, korisno je već sad gledati stanove. Sa druga strane, ako neko već sad nađe stan za najam, on će morati već od sada da plaća kiriju. Iz ovog razloga se studenti najčešće odlučuju da traže stan neposredno pred početak nove akademske godine“, ističe ona.

BONUS VIDEO Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar