Foto: Shutterstock

Od sutra, 1. januara, plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5 odsto, a penzije za 12 odsto. Takođe, od 1. januara žene u Srbiju odlaziće u penziju po novim uslovima, dok uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali ne i u prevremenu penziju.

Vojna lica će imati povećanje plata od 25 odsto.

Od 2023. godine usklađivanje penzija obračunavaće se na osnovu tri formule: po zaradama, po cenama i kombinacijom usklađivanja i po cenama i po zaradama.

Pročitajte još:

To znači da ukoliko je učešće penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati u skladu s promenama prosečnih zarada – u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti ovog puta, u januaru 2023. godine.

Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5 odsto, usklađivanje će biti u kombinaciji procenata zarada i inflacije, odnosno po sadašnjoj „švajcarskoj formmuli“, a ukoliko bude 10,5 odsto ili veće, onda će rast penzija pratiti samo rast inflacije.

Novi uslovi za penzionisanje

Žene će u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i šest meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u ovoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti – minimum 15 godina

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Pomeranje starosne granice će biti do 2032. godine kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego sada.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Muškarci ove godine u prevremenu penziju idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Naredne godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Za žene je uslov za prevremenu penziju da u ovoj godini imaju 59 godina. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i osam meseci staža. Za narednu godinu je uslov 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

BONUS VIDEO Gordana Matić: Recept za penzije ne treba da prepisujemo iz EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare