Foto: Shutterstock

Od januara, uz švajcarsku formulu, imaćemo još dva modela usklađivanja penzija. Takođe, važiće novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju. Vladimir Stanković iz PIO fonda kaže za RTS da će novim usklađivanjem od 1. januara penzije biti povećane za 12,1 odsto.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava u PIO fondu Vladimir Stanković ističe za RTS da uslov za starosnu penziju za žene do kraja ove godine jeste 63 godine i četiri meseca, a da će već od sledeće godine granica biti 63 godine i šest meseci.

„Treba napomenuti da postoji još jedan uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, to je najmanje 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života“, rekao je Stanković i objasnio da su za prevremenu penziju posebni uslovi.

Dodao je da će za sve koji apliciraju za penziju do kraja godine važiti uslovi iz ove godine, a da će za zahteve posle 1. januara važiti novi uslovi.

PROČITAJTE JOŠ

Govoreći o dokumentaciji, Stanković je rekao da je pre odlaska u penziju potrebno pozabaviti se time barem dve godine pre trenutka odlaska i da je potrebno otići u PIO fond i proveriti kakvo je stanje.

„Obično ljudi to ne rade, ali mi najčešće preporučujemo ljudima da se na vreme informišu kakvo je stanje da bi onda u nekom periodu do tog datuma kada planiraju da odu u penziju prikupili neku nedostajuću dokumentaciju i samim tim evidentirali taj nedostajući staž“, objasnio je Stanković.

Od 2032. izjednačeni uslovi za muškarce i žene

Dodao je da će 2032. biti izjednačeni uslovi za penzionisanje muškaraca i žena i da će svi odlaziti u penziju sa 65 godina.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

„Bez obzira na godine života, ukoliko je lice radilo u dužem vremenskom periodu, može se ostvariti pravo na penziju i sa 45 godina staža osiguranja“, rekao je Vladimir Stanković.

Govoreći o modelima usklađivanja penzija, Stanković je rekao da će se penzije po novom modelu isplatiti u februaru i da podrazumeva tri moguće formule.

„Koja će se formula primeniti zavisi od nekih ekonomskih pokazatelja. Ono što je bitno, tu se uzima u obzir koliko je učešće mase sredstava za finansiranje penzija u bruto domaćem proizvodu i u zavisnosti od toga koliko je to učešće zavisi i to koji će se model i formula primeniti“, naveo je Stanković.

Tri formule usklađivanja penzija

Objasnio je da postoje tri formule – usklađivanje prema zaradama, prema cenama i kombinacija usklađivanja prema cenama i zaradama.

„To praktično znači da ukoliko je učešće tih penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 posto, u tom slučaju će se penzije usklađivati prema promenama prosečnih zarada, u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti u januaru 2023. godine. Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5, onda će se usklađivanje vršiti u kombinaciji procenta zarada i cena, a ukoliko bude 10,5 i više, onda će se prema cenama usklađivati“, objasnio je Stanković.

Dodao je da će se penzije, primenom prvog modela, povećati za 12,1 odsto, a da će novo usklađivanje po jednom od modela uslediti u januaru 2024. godine.

BONUS VIDEO Gordana Matić: Recept za penzije ne treba da prepisujemo iz EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare