Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Od danas će u Nišu pecivo biti skuplje za 10 odsto, dok će cena hleba od 11. juna biti viša za 5 dinara. Ovo su poslednja poskuljienja u dugom nizu - od 1. januara do sad skočilae su cene ulja, benzina, struje, bankarskih taksi, cigareta, TV pretplate, PCR testova, poreza na imovinu. 

Skuplji hleb

Povezane vesti:

Od 11. juna cena hleba biće veća za 5 dinara, a od 1. juna pecivo skuplje za 10 odsto, odluka je koju su zajednički doneli predstavnici Unije pekara Niša.
Kako je ranije objasnio predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, korekcije cena očekuju se i u centralnoj Srbiji, jer je tamo, kao i u Nišu osnovna vrsta belog hleba, popularni hleb “Sava” do sada koštao od 30 do 35 dinara. Nakon korekcije trebalo bi da košta od 35 do 40 dinara.
Po Prelicinim rečima, u Beogradu i Vojvodini neće biti promena, jer se tu cena hleba već od 35 do 45 dinara, što su okviri u kojima će se kretati na nivou cele zemlje.

Poskupelo ulje 

U poslednjih godinu dana litar zejtina u prodavnicama u Srbiji poskupeo je skoro za četvrtinu. Trenutno, cena litre suncokretovog ulja u prodavnicama kreće se od 149,99 dinara, pa do čak 199,99 dinara.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U većim trgovinskim lancima trenutno je najisplativije kupovati suncokretova ulja pod oznakom robnih marki. Njihova cena se kreće uglavnom između 149,99 i 168,99 dinara.
Cene „Vital“ ulja na rafovima velikih trgovaca trenutno se kreću od 186,99 do 199,9 dinara, „Dijamanta“ od 167,99 do 178,9 dinara, dok „Iskon“ ide od 162,99 dinara do 191,99 dinara za litar, već u zavisnosti od prodavnice.

Poskupeo benzin

Cena nafte kontinuirano raste i u svetu i u Srbiji, pa se tako od početka marta do danas, u zavisnosti od vrste i kvaliteta koji vozači sipaju u svoje rezervoare, poskupljenje u našoj zemlji kreće od pet pa do devet dinara po litru.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To, praktično, znači da je za pun rezervoar potrebno sada izdvojiti između 320 i 350 dinara više nego pre dva meseca, što nije mali udar na džep. Taj iznos će biti veći za one koji koriste kvalitetniji benzin, koji je juče na nekim pumpama koštao čak 163,90 dinara što je 14 dinara više nego početkom marta.

Doduše, prosečna cena benzina Evro premium BMB 95, po podacima od 19. maja je oko 153 dinara, pa ako se to uzme u obzir onda je ovaj skok značajno manji. Što se tiče dizela i on se početkom marta prodavao za 148,90 dinara a ovih dana za 157,40 dinara po litru, što je skuplje za 8,5 dinara.

Nove cene struje

Nove cene struje Električna energija u Srbiji poskupljuje od 1. februara za 3,4 odsto.

Foto: Shutterstock

Agencija za energetiku je saopštila da je odobrila Elektroprivredi Srbije povećanje cena električne energije te će prosečni računi za struju biti uvećani za 122 dinara.
S obzirom da je u ovom trenutku prosečan račun za struju 3.600 dinara, od 1. februara skočiće na 3.722 dinara.
Uz to treba dodati i veću naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije sa trenutnih 0,093 na čak 0,437 dinara po utrošenom kilovatu. Na primeru potrošnje od 721 kilovata mesečno iznos ove naknade je sa 67,05 dinara od januara, pri istoj potrošnji, skočio na 315 dinara, što je uvećanje od čak 370 odsto.
S obzirom da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u Srbiji oko 350 – 400 kilovat sati, ova naknada je, u proseku, porasla sa 33-37 dinara na 153-175 dinara.

Nove cene cigareta i duvana 

Cigarete su od januara skuplje za 10 dinara po paklici.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predviđeno je da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum koji postoji u Evropskoj uniji od 90 evra.

Skuplja pretplata za RTS

Od januara je veća i pretplata za javni servis – za RTS i RTV tako umesto 255 dinara mesečno plaćamo 299 dinara.
To je definisano Predlogom zakona o izmenama zakona o privremenom utvrđivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je ušao u skupštinsku proceduru 27. novembra.

Drastično veća cena PCR testova 

#related-news_0

Ubedljivo najveće poskupljenje odnosi se na PCR testove za koronavirus. Njihova cena je od januara veća za čak čak 50 odsto – skočila je sa 6.000 na 9.000 dinara.

Veći porez na imovinu

U Beogradu je ove godine porez na imovinu u proseku veći za oko šest odsto i variraju u zavisnosti od gradskih zona. Tako, na primer, građani koji žive na Čukarici obe godine plaćaju porez na imovinu šest odsto više nego u 2020. godini, dok oni koji žive na Novom Beorgadu za pet odsto. Od lokalnih samouprava najdrastičnije povećanje desilo se u kragujevcu, gde je porez na imovinu povećan za čak 33 odsto.

Višnjička banja, naselje, reportaža, ulica, zgrada, zgrade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obrazloženje lokalnih vlasti za ovoliki porast poreza je da ovaj grad ne može da očekuje pomoć iz državanog budžeta „u koji svi građani Srbije uplaćuju porez po stopi od 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu ta stopa 0,3 odsto“.

Veće cene bankarskih usluga

Održavanje računa, isplata gotovine, SMS obaveštenja, korišćenje bankomata i druge uobičajene bankarske usluge od početka ove godine poskupele su od 15 do 60 odsto.
Neke banke su ove usluge podigle još u januaru, u drugima novi tarifarnik počinje od danas, dok ima i onih koje su poskupljenja tek sad najavile, pa će na snazi biti tek za mesec, dva.

Foto: Shutterstock

Tako u pojedinim u pojedinim bankama, vođenje platnog računa i ostalih dinarskih računa košta najmanje 190 dinara. Za SMS obaveštenja tokom meseca se umesto 70 plaća 100 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke, umesto 150 košta 200 dinara. Pojedine banke, koje to do sad nisu imale, uvele su naknade za onlajn plaćanje.

Za 200 dinara, ili gotovo 70 odsto poskupele su usluga za zamenu kartice ako je ukradena ili izgubljena, umesto 300 na 500 dinara. Uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara. Provizija za podizanje gotovine na bankomatu banke kod koje građani nemaju račun prema novom tarifniku iznosi od 20 do 240 dinara za najniže iznose.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare