Foto:Vesna Lalić; A.K ATA; facebook.com/vkrstic2; shutterstock; shutterstock N.Z.Photography; promo logo

Firma “Uspon” iz Čačka, od koje je direktor “Pošta Srbija” Zoran Đorđević kupio skupocenu polovnu mašinu za koverte, mesečno dobija na desetine poslova od države, a najčešće sklapa ugovore sa fakultetima, ali i sa EPS-om, kliničkim centrima, MUP-om i raznim javnim preduzećima. Upravo od “Uspona” je Ministarstvo prosvete nabavljalo telefone skuplje i od hiljadu evra po komadu, a spekuliše se da joj je glavna veza sa vlašću gradonačelnik Čačka i funkcioner SNS Milun Todorović.

Kompanija “Uspon” iz Čačka za širu srpsku javnost nije naročito prepoznatljiva. U centru pažnje se našla nakon što je otkriveno da je JP Pošta Srbije 2022. od nje kupila polovnu mašinu za pravljenje koverata i za nju dala oko dva miliona evra. Procenjena vrednost je bila 2,4 miliona evra. I upravo zbog ovako visoke postavljene procenjene vrednosti firma “Beoteleprom d.o.o.” podnela je zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zbog, između ostalog, previsoke cene koju je procenila Pošta. Kako su naveli, takva mašina mogla je da se nabavi za značajno manje novca, odnosno po ceni od oko 800.000 evra.

Ovu žalbu Republička komisija odbila je kao neosnovanu, a nakon obrazloženja koje je dobila od „Pošte“. Kako je navedeno, ponuda proivođača “W&D” koja je dostavljena kao dokaz o previsokoj procenjenoj vrednosti mašine nije bila naslovljena na privredni subjekt u Srbiji, već na dva grada u Sloveniji, što “nije relevantno” za sačinjavanje ponuda našoj državi, jer se “ponude znatno uvećavaju zbog cene transporta, uvoza i drugih troškova vezanih za dopremanje mašina” u zemlju.

“Uspon”, koji se bavi “proizvodnjom računara i periferne opreme”, međutim ne radi samo sa “Poštom”. Kako se može videti na Portalu javnih nabavki, posluje sa državom veoma uspešno.

Samo 11. januara sklopila je 11 ugovora male vrednosti oko ukupno 307.000 dinara sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu za nabavku računarske opreme. Slično je i sa poslom koji je u decembru prošle godine dobila od Saobraćajnog fakulteta.

Pročitajte još

Sa EPS-om je, sa druge strane, dogovorila posao nabavke klima uređaja za potrebe pogona TENT-a i to u vrednosti od 860.800 dinara bez PDV-a, dok su klime za TEK nešto skuplje – oko 950.000 dinara bez PDV.

Od iste firme računarsku opremu nabavljao je GAK “Narodni front” po ceni od oko pola miliona evra, ali i JP Ada Ciganlija i to za 600.000 dinara. “Uspon” je nabavljao telefone za preduzeće JP Emisione tehnike i veze u vrednosti od 400.000 dinara.

Sa tim preduzećem iz Čačka sarađivali su tokom prošlog meseca i Gradska uprava Kraljevo, Institut Vinča, JP “Toplifikacija”…

Iako je reč o nabavkama male vrednosti, treba napomenuti da je “Uspon” samo u decembru dobio posao na blizu 90 tendera.

Nova.rs je i ranije pisala o toj firmi i to nakon što je u martu 2021. Ministarstvo prosvete na čelu sa Mladenom Šarčevićem od nje nabavilo telefone i to za 3,47 miliona dinara. Za ovu sumu novca kupljeno je 75 mobilnih telefona, od kojih tri koštaju po 132.000 dinara, 10 po 97.800 dinara, 30 telefona od po 16.920 dinara i još 32 telefona, čija je cena 49.680 dinara po komadu.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Bliskost sa gradonačelnikom Čačka

Vlasnici “Uspona” su Vladimir Krstić i Predrag Pavlović i nisu poznati široj javnosti. Kako su ranije rekli naši sagovornici, jedan od vlasnika blizak je gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću.

Oni su za Nova.rs ranije rekli da su “apsolutno apolitični” i da niko od njih nije član SNS.

„Nikad nismo imali nijedan dogovor s čelnicima Čačka, niti s bilo kim, radimo transparentno i ukoliko postoji bilo kakva sumnja, nadležni organi mogu da dođu i provere kompletnu dokumentaciju“, kažu oni u izjavi za Nova.rs.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare