Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Javno preduzeće "Pošte Srbije" reagovalo je večeras na tekst našeg portala o tome da je to preduzeće 2022. godine kupilo polovnu mašinu za pravljenje koverata i za nju dala čak 2,4 miliona evra iako je te godine mašina mogla da se nabavi za tri puta manje novca, odnosno za svega 800.000 evra, dok je potpuno nova koštala oko 1,3 miliona evra.

JP „Pošte Srbije“ je u svom reagovanju navelo da je predmetna nabavka, u nadležnosti Radne jedinice „Hibridna pošta“ Pošte Srbije, sprovedena u „potpunosti u skladu sa zakonom i planirana je na osnovu informacija prikupljenih temeljnim istraživanjem tržišta, kako je to uvek slučaj u Pošti Srbije“.

„Mašina za izradu koverata plaćena je 238 miliona dinara, dok je procenjena vrednost bila 284 miliona dinara, procenjena na osnovu cene nove mašine nemačkog proizvođača i jedinog proizvođača ove mašine na evropskom tržištu. Na tender se između ostalih prijavio ponuđač iz Čačka, firma Uspon doo Čačak sa svojim kooperantima, kao vodeća u remontovanju ovih mašina u Jugioistočnoj Evropi, sa ponudom po svim karakteristikama, kvalitetom, garantnim rokom koji su traženi, nižom cenom od 234 miliona dinara, koja je na kraju tenderske procedure isti i dobila. Firma koja se spominje kao oštećena, može se okarakterisati kao doskorašnji monopolista u proizvodnji koverata. Ista je uputila zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Očigledno je pomenuta kompanija podnela sa nekim drugim ciljem, tendenciozno, vidno sa ciljem narušavanja ugleda konkurenciji, na kraju, i sa ciljem suspenzije zakona o javnim nabavkama, a njihov zahtev je odbijen od strane Republičke komisije kao neosnovan“, naveo je u saopštenju direktor „Hibridne pošte“.

„Na kraju kao potvrda ovih navoda Pošta Srbije je investiranjem u nabavku predmetne mašine, uspela da kompaniji koja je uložila zahtev Republičkoj komisiji ukine monopolistički položaj za pravljenje koverata, dok sa druge strane Pošta je ugovorila višegodišnje višemilionske poslove, koje su do skoro bile samo pravo pomenute kompanije, i sve to upravo zahvaljujući ovom nabavkom mašine i time opravdala u potpunosti ulaganje u istu“, dodao je još on.

BONUS VIDEO: Na šta Pošta troši pare – a nisu radnici?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare