Obraćanje Aleksandra Vučića povodom Ukrajine Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od ulivanja nade građanima da će Srbija biti sve bogatija i razvijenija do dramatičnog obraćanja na društvenim mrežama i konferencijama o enormnom rastu cena energenata i sirovina, faze su koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao u nekoliko meseci. Za sada nam ostaje samo da predviđamo da li će Srbija biti, kako to tvrdi predsednik Srbije, ekonomski tigar ili zemlja dramatične inflacije.

Predsednika Srbije brinule su mnoge stvare na večerašnjoj konferenciji za novinare zbog rata u Ukrajini, a na kojoj se žalio na enorman rast cena energenata i namirnica. Građanima je pomoću grafikona pokazivao, kako tvrdi, čuda koja se dešavaju na svetskom tržištu.

U dramatičnom obraćanju pričao je ponovo o zalihama, obećavao da će sva skladišta nafte biti puna „kao čep“, ali je otkrio da mu glavobolju zadaje i mleko u prahu.

„Još čekamo, još nije u našim rukama, džabe što smo potpisali ugovor, jer mleko u prahu vam je danas kao nekad respirator. Velike rezerve smo naručili, a sve ovo ostalo smo uspeli da nabavimo“, jadao se predsednik Srbije nakon što je nabrajao brojno voće i povrće koje naša zemlja ima u zalihama.

Između kukanja o cenama koje su „otišle u nebesa“, predsednik je uveravao građane da nema nikakve potrebe za panikom i da smo se mi, kako tvrdi, dobro obezbedili u prethodnom periodu.

„Imamo dovoljno novca“, istakao je Vučić i najavio da će Srbija nastaviti da kupuje još više zlata.

Inače, predsednik Srbije nam je i pre nekoliko dana  mahao slikama punih magacina i uveravao nas kako svega ima. On je na konferenciji za novinare, kada je zvanično saopštio stav Srbije po pitanju Ukrajine, uveravao građane da je zemlja obezbedila dovoljno zaliha i na tržištu nema naznaka poremećaja usled ratnog sukoba na istoku Evrope.

„Građani Srbije neće osetiti glad zbog krize… Uradili smo puno da obezbedimo sve za zemlju od energenata do hrane“, uveravao je predsednik i pokazivao slike magacina.

On je tada naveo kako pšenice i kukuruza imamo za narednih 6 meseci, dugotrajnog mleka za 60-90 dana, a imamo i velike rezerve pirinča…

Ova „crna“ predviđanja predsednika Srbije i njegove nove brige došle su vrlo brzo nakon što nam je ulivao veliki optimizam u prethodnom periodu.

Pre cele ove drame, predsednik Srbije nam je sredinom februara tokom jednog televizijskog gostovanja tako naveo da bi do kraja mandata naredne vlade prosečna plata u našoj zemlji mogla da bude 1.000 evra. Tom prilikom je pričao i da je Srbija u poslednje dve godine najbrže napredovala u celoj Evropi.

„Do kraja mandata naredne vlade, prosečna plata biće 1.000 evra, a penzija 500 evra. To je ostvarivo, ukoliko ne bude spoljašnjih problema i ako na svestskom nivou bude velikih potresa”, rekao je on.

Ovo Vučićevo predizborno obećanje pojedini ekonomisti ocenili su kao nerealno i neostvarivo. U korpus ovih obećanja predsednik Srbije je obećavao i da će penzije biti 500 evra do kraja mandata naredne vlade.

Iako ne možemo da naslutimo šta će se sve dešavati do kraja ove godine, Vučić je isto tako ranije izrazio nadu da će Srbija baš ove godine biti među najuspešnijim zemljama u regionu.

„Mi smo u prethodne dve godine zemlja sa najvišom stopom rasta u celoj Evropi. To nikada nije bio slučaj u istoriji naše zemlje i ne postoji šansa da nas neko stigne. Mi smo u plusu 6,6 – 6,7 odsto u dve godine.Takav plus niko neće imati. Najveći rast u industriji zabeležen je u rudarstvu i želim da vam kažem da je to pre svega zahvaljujući Ziđinu i borskom rudniku. To su impresivni brojevi“, rekao je Vučić.

U svakom slučaju svima nama samo preostaje da vidimo kako će da se pokaže prava razvijenost „ekonomskog tigra“.

Bonus video – Vučić upozorava: Situacija je sve teža, cene rastu dramatično

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare