Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Propis Narodne banke Srbije, kojim se omogućava bankama da spuste učešće građana za kupovinu prvog stana sa 20 na 10 odsto vrednosti kredita, stupa na snagu danas.

Pročitajte još:

Bez obzira što banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekuje se od novog propisa da stimuliše konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakša pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, kažu u NBS.

Na bankama je da u skladu sa sopstvenim analizama makroekonomske situacije u zemlji i inostranstvu donesu odluke da li će klijentima ponuditi manje učešće za kupovinu prvog stana.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić ocenjuje kao pozitivan signal odluku NBS kako za građane tako i za sve učesnike u prometu nekretnina u zemlji.

„Za građane je sada veća mogućnost da mogu sa manjim učešćem da dođu do stana. Za građevinsku industriju, ako neko već ima mogućnost da kupi, biće veća tražnja, nastaviće se rast građevinske industrije“, ocenio je Vasić za Tanjug.

Kada je reč o bankarima, njima je ovim propisom data veća fleksibilnost u poslovanju jer su banke „do juče“ morale da traže od klijenata 20 procenata učešća.

Izveštaj Kreditnog biroa pokazuje da je trenutno broj korisnika stambenih kredita u zemlji oko 128.000, a vrednost tih kredita je 3,6 milijardi evra.

U proseku, 30.000 evra je vrednost stambenog kredita po klijentu u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar